zadanie z reguły mnożenia
meduza: Mam do zrobienia 3 zadania coś tam rozwiazalam ale nie wiem czy dobrze
1. uczen ma odrobic prace domowa z 7 przedmiotow. na ile sposobów moze ustalic kolejnosc
odrabiania zadania domowego jezeli najpierw odrobi chemie a nastepnie biologie.
Ja to zrobilam tak 7*6*5*5*5*5*5= 131 250
2. ile liczb 5− cyfrowych nieparzystych mozna utworzycz cyfr od 0 do 7 jeżeli cyfry moga sie
powtarzac
ja to zrobilam tak; 4*4*4*4*4=1024
3. w pudelku jest 6 plyt z muzyka powazna i 6 z rozrywkowa na ile sposobów ustawimy te plyty
taktak aby plyty z muzyka powazna nie sasiadowaly ze soba
ja to zrobilam tak: 6*6=36
prosze o sprawdzenie a jezeli jest zle o poprawienie bledow