postać parametryczna
pinky1909: jak będzie wyglądać x2 + y2 − 2y= 3 w postaci parametrycznej ?
6 wrz 14:24
6 wrz 14:28
pinky1909: to jest koło i ma być x2+y2−2y= 3 bo tak jest w zadaniu
6 wrz 14:39
Krzysiek: szczerze mówiąc dla mnie to jest okrąg a nie koło...
6 wrz 14:41
asdf: x
2 + y
2 − 2y + 4 = −1
x
2 + (y − 2)
2 = −1
o to Ci chodzi

? ( nie wiem co to jest p. parametralna)
6 wrz 14:41
6 wrz 14:43
ZKS:
asdf promień w okręgu nie może być mniejszy od 0.
6 wrz 14:49
asdf: mi to nie przeszkadza
6 wrz 14:53
mast: pisze wiec ze 0≤δ≤2π
a r? 0≤r≤3?
6 wrz 15:59
mast: mam napisane w notatkach ze to r w postaci biegunowej nie jest dlugoscia promienia tylko
odlegloscia od srodka okregu, wiec?
6 wrz 16:00
Krzysiek: x2 +y2 −2y=3
x2 +(y−1)2 =4
lepiej będzie podstawić (nie trzeba wtedy rozwiązywać równania kwadratowego):
x=rcosδ
y=rsinδ+1
wtedy wstawiamy do tego równania i otrzymujemy:
r2=4
zatem: r=2
Tylko, że dalej mamy do czynienia z okręgiem a nie kołem...
6 wrz 16:16
mast: a jak zrobie
x=rcosδ
y=rsinδ wtedy r?
6 wrz 16:30
Krzysiek: wstaw do równania okręgu i otrzymasz równanie kwadratowe zmiennej 'r'
6 wrz 16:32