Układ Gaussa
Piotr: Witajcie . Prosiłbym was o wytłumaczenie mi metody eliminacji gaussa ja to słabo rozumiem .Tu
mam taki przykład:
2x−y+z=3 2 −1 1 0=3
x+2y+3z+5t=4 1 2 3 5=4 Teraz tak,w gausie sie robi
wierszami , wiec moge
−3x+y−2z−t=−5 −3 1 −2 −1=−5 przeniesc 2 W zamiast 1W.Poznej
pomnozyc
1W *(−2) i dodac do
drugiego oraz 1W*(3) i dodac do 3W.Czyli to bedzie wygladalo tak :
1 2 3 0=3 Nie wiem czy mozna tak robić,
wiec prosze jak co to
0 −5 5 −10=3 mnie poprawić . Dalej nie wiem
jak postąpić i jestem na
0 7 7 14=7 takim etapie .Z góry
dziękuję.
Sory za taki uklad pisania ale mi sie wszystko pomieszalo mysle ze da sie odczytac
6 wrz 16:45
Krzysiek: jak zamieniasz 1w z 2 wierszem to 1 wiersz wygląda tak:
1 2 3 5 |4
drugi wiersz:
0 −5 −5 −10 | −5
3 wiersz:
0 7 7 14 | 7
możesz podzielić 2wiersz przez −5
a 3 wiersz przez 7
1 2 3 5 |4
0 1 1 2 |1
0 1 1 2 |1
teraz 3wiersz −2wiersz:
1 2 3 5 |4
0 1 1 2 |1
0 0 0 0 |0
6 wrz 16:57
Piotr: Dobra i to jest tyle? nic dalej sie nie pisze?

Aha to takie schodki sa
6 wrz 17:02
Piotr: cos takiego jest , cos sie dalej robi z tym?
x+2y+3z+5t=4
y+z+2t=1
6 wrz 17:05
6 wrz 17:09