Równanie funkcyjne.
Timmy: Mam równanie funkcyjne (f: ) R→ R, trzeba wykazać, że dla każdego rzeczywistego x,y, funkcja
jest stała.
f(x+y) = f(x)f(1−y)+f(y)f(1−x)
| | 1 | |
Dla x = y = 0 mam f(0) = f(0)f(1)+f(0)f(1) ⇔ f(0) = 0 v f(1) = |
| |
| | 2 | |
| | 1 | |
Drugi przypadek zrobiłem, wyszło mi, że f(x) = |
| , jednak mam problem z piewrszym, czyli |
| | 2 | |
załóżmy, że f(0) = 0.
dla y = 1, x = 0 jest f(1) = f(0)
2 + f(1)
2 ⇔ f(1) = 0 lub f(1) = 1
Gdy f(1) = 0, to dla y = 0 jest f(x) = f(x)f(1) + f(0)f(1−x) ⇔ f(x) = f(x)f(1) ⇔ f(x) = 0
Ale dla f(1) = 1 powinienem dojść do jakiejś sprzeczności (bo inaczej funkcja nie byłaby
stała), ale nie mogę. Dzięki za pomoc
6 wrz 13:01
Artur_z_miasta_Neptuna:
f(x) = f(x)*f(0) + f(1)f*(x−1) = 0+f(x−1)
czyli f(x) = f(x−1) dla dowolnego x∊R ... czyli jest to funkcja stała
6 wrz 13:21
Timmy: O, tego brakowało, dziękuję ; p
6 wrz 13:27
b.: > f(x) = f(x−1) dla dowolnego x∊R ... czyli jest to funkcja stała
wniosek jest niepoprawny, stąd wynika tylko, że funkcja jest okresowa, z okresem równym 1
np. f(x)=sin(2πx) ma taką własność
6 wrz 16:51
Artur z miasta Neptuna:
Blad zrobilem ... tam przeciez ma byc f(x)=f(1−x)
czyli 0=f(0) = f(1) =1 sprzecznosc
6 wrz 16:59
ktos: | | x3−5x2+6x | |
1.dane jest wyrażenie W(x) |
|
|
| | x3−3x2−4x+12 | |
a) wyznacz dziedzine tego wyrażenia
b) przeksztalc to wyrazenie do postaci ułamka nieskracalnego
| | x3−6x | |
2. dane jest wyrazenie W(x) |
| oblicz wartosc tego wyrazenia od x=3−√2
|
| | x2−2 | |
przeksztalc to wyrazenie do postaci ulamka nieskracalnego o wymiernym mianowniku
| | x2−9 | |
3. skroc wyrazenie |
| |
| | x3−27 | |
6 wrz 17:06
bezendu:
Zadanie 1
a) x
3−3x
2−4x+12≠0
x
2(x−3)−4(x−3)≠0
(x−3)(x
2−4)≠0
(x−3)(x−2)(x+2)≠0
D=R\{−2,2,3}
| | x(x−2)(x−3) | | x | |
b) |
| = |
| |
| | (x−2)(x+2)(x−3) | | x+2 | |
Zadanie 2
| (3−√2)[(3−√2)2−6) | | −11−15√2 | |
| = |
| |
| (3−√2)2−2 | | 3 | |
Zadanie 3
| x2−9 | | (x−3)(x+3) | | x+3 | |
| = |
| = |
| |
| x3−27 | | (x−3)(x2+3x+9) | | x2+3x+9 | |
9 cze 23:22