wielomian
Ewelina: Wyznacz wspólczynnik a wielomianu w, jeśli :
a) w(x) = ax2 + x + 1, w(1) = 3,
b) w(x) = 3x3 − x2 + a, w(3) = 0
c) w(x) = x3 + ax2 + 3, w(−4) = 3,
d) w(x) = ax4 + 4x + 2, w(2) = −6
6 wrz 17:11
ICSP: zrobie tylko a) Reszta jest dla ciebie.
6 wrz 17:11
Ewelina: Okej
6 wrz 17:12
ICSP: mamy wielomian :
w(x) = ax2 + x + 1
i warunek :
w(1) = 3 ⇒ Jeżeli za x podstawimy 1 to otrzymamy liczbę 3.
więc podstawmy za x jeden a zamiast w(x) wstawię 3
3 = a*(1)2 + (1) + 1
3 = a + 1 + 1
a +2 = 3
a = 1
6 wrz 17:13
Ewelina: już rozumiem.. dziękuję bardzo
6 wrz 17:17
user: nie umiem sobie poradzic z c)
mam takie cos: w(3)= −4
3+a(−4)
3+3
nie wiem co pierwsze pomnozyc, czy zniknie mi ten minus? czy najpierw dodac?
9 wrz 14:24
ICSP: c) w(3) = (−4)3 + a(−4)2 + 3
teraz jest już troszkę jaśniej ?
9 wrz 14:27
ICSP: w(−4) oczywiscie
9 wrz 14:28
user: juz widze co i jak..
−64+a(−16)+3=−64−16a+3=51 tylko ze zly wynik : /
9 wrz 14:30
user: czemu w(−4) wczesniej w przykladzie a bralo sie druga liczba
9 wrz 14:31
ICSP: (−4)2 ≠ 16
W(−4) = 5 oznacza że za x wstawiasz −4 a w miejsce w(x) wstawiasz 5 we wzorze.
9 wrz 14:33
user: no tak zrobilam chyba? kurcze
9 wrz 14:34
ICSP: masz wzór wielomianu :
w(x) = ax100 + x + 1
i wiesz że
w(1) = 3 . Masz obliczyć a.
Najpierw liczysz w(1)
w(1) = //tutaj wstawiam w miejsce x 1// a1100 + 1 + 1 = a + 2
w(1) = a + 2
Jednak wyżej jest napisane że w(1) = 3 . Teraz zamiast w(1) wpiszę w pierwszym równaniu 3
3 = a + 2 , a = 1.
9 wrz 14:38
user: czytam i czytam i nie moge zrozumiem, i chyba sobie to odpuszcze. ale dzieki za dobre checi,
naprawde
9 wrz 14:41