zadania tekstowe
zadanie: Z 4 liczb : a
1, a
2 , a
3, a
4 trzy pierwsze sa kolejnymi wyrazami ciągu geometrycznego a trzy
ostatnie trzeba wyrazami ciagu arytmetycznego. Znajdz te liczby, jezeli wiesz, że : a
1 + a
4
= 28 oraz a
2 + a
3 = 24
(a
2)
2=a
1*a
3
co mam po kolei do czego podstawic?
6 wrz 16:16
ICSP: a
1 + a
4 = 28
a
2 + a
3 = 24
(a
2)
2 = a
1*a
3
2a
3 = a
2 + a
4
a
4 występuje tylko w dwóch równaniach więc najłatwiej będzie się go najpierw pozbyć. Proponuję
wyznaczyć go z IV i wstawić do pierwszego
6 wrz 16:21
ICSP: te liczby to :
a1 = 25 , a2 = 15, a3 = 9 , a4 = 3
lub
a1 = 4, a2 = 8, a3 = 16, a4 = 24
6 wrz 16:29
zadanie: a1+2a3−a2=28 a potem a3=24−a2 i wtedy a1+2(24−a)−a2=28 a co z a1?
6 wrz 17:08
ICSP: mamy więc :
a2 + a3 = 24
a1 + 2a3 − a2 = 28
a22 = a1*a3
z pierwszego wyznaczam a2 : 24 − a3
i mam że :
a1 + 3a3 = 52
(24−a3)2 = a1*a3
a to już jest bardzo proste równanie.
6 wrz 17:11