rownania kwadratowe
dorka: − √5x2 + 16x=0
jak tu obliczyć deltę, skoro nie ma c ?
6 wrz 15:02
Ajtek:
Wyciągnij x przed nawias
6 wrz 15:04
dorka: i co dalej? moglbys mi to napisac prosze?
6 wrz 15:06
Patronus: a jak nie ma c to znaczy że jest równe tyle co nic, czyli...
c = ...
6 wrz 15:07
dorka: 0 ?
6 wrz 15:09
Ajtek:
x(−√5x+16)=0
Iloczyn dwóch liczb jest =0 w.t.w. gdy jeden z jego skłądników jest =0, zatem:
x(−√5+16)=0
jeżeli x=0 lub −√5x+16=0
6 wrz 15:11
Patronus: czyli jak chcesz to możesz liczyć z Δ
a = −√5
b = 16
c = 0
Δ = 162 − 4 * (−√5) * 0
6 wrz 15:11
dorka: ale to by znaczylo ze 4ac = 0 , a to chyba jest bez sensu
6 wrz 15:12
Ajtek:
Ma sens

.
6 wrz 15:13
dorka: ok, dzieki
6 wrz 15:14