pomoc w sprawdzeniu
kampo: hej mam prosbe. obliczyłam zadanie ale chciałabym mieć pewność czy jest dobrze:
funckja f(x)=arctgx−x jest
wklęsła na przedziale: i tu mi wyszlo (0; +∞)
wypukła na przedziale : (−∞;0)
mógłby ktoś sprawdzić czy na pewno dobrze;>
i tak samo funckja f(x)=x4lnx jest
malejąca na przedziale (wyszło mi x<e−1/4)
wypukła na przedziale (wyszło mi x> e−7/12 )
6 wrz 13:35
Basia:
ad.1
| | 1 | | −2x | |
f"(x) = − |
| *2x = |
| |
| | (1+x2)2 | | (1+x2)2 | |
czyli masz dobrze
ad.2
D = (0;+
∞)
| | 1 | |
f'(x) = 4x3lnx + x4* |
| = 4x3lnx + x3 = x3(4lnx + 1) |
| | x | |
f'(x)<0 ⇔ 4lnx +1 < 0 ⇔ lnx < −
14 ⇔ x<e
−1/4
malejąca dla x∊(0; e
−1/4)
| | 4 | |
f"(x = 3x2(4lnx+1) + x3* |
| = 3x2(4lnx+1) + 4x2 = |
| | x | |
x
2(12lnx + 7)
f"(x) > 0 ⇔ 12lnx +7 >0 ⇔ lnx > −
712
wypukła dla x>e
−7/12
wszystko się zgadza
8 wrz 03:10
kampo: oooo dziękuje bardzo
11 wrz 16:51