PROGRAM Z FIZYKI - CHYBA DLA PRZEDSZKOLAKÓW !!!
Gustlik: TRAGEDIA Z FIZYKĄ

!
Wczoraj uczeń I klsy LO pokazał mi swoją książke do fizyki. Widzac to zastanawiałem sie, czy to
książka z przyrody dla szkoły podstawowej, czy może jakaś ilustrowana książka dla
przedszkolaków? Pełno kolorowych zdjęć, obrazków, trochę teorii, a przykładów z zadaniami jak
na lekarstwo. Za moich czasów w podstawówce był o wiele bardziej ambitny program, mam też
książkę sprzed 13 lat dla zawodówki − też o wiele lepiej opracowana, a jeszcze 3 lata temu
fizyka w gimnazjum była ambitniej prowadzona niż dziś w LO. Było dużo zadań na myślenie. A z
tej książki − chyba Nowa Era − praktycznie nie ma się czego uczyć.
Jak tak dalej pójdzie to nauka fizyki będzie się sprowadzala do kilku twierdzeń typu:
− żarówka świeci,
− Słońce świeci,
− silnik sie kręci,
− żelazko grzeje,
− prąd płynie,
− samochód jedzie.
Ale dlaczego ten samochód jedzie, dlaczego ta żarówka świeci − to już nie będzie wyjaśnione.
6 wrz 22:55
6 wrz 23:08
Gustlik: Musiałbym zobaczyć przynajmniej spis treści i z grubsza ją przejrzeć, więc nie wiem.
6 wrz 23:09
denatlu: zaufam temu, że to stare wydanie 2006, wiec jakis poziom penwnie trzyma...
6 wrz 23:10
denatlu: Książki są jak wino, im starsze tym lepsze. Też mam jedną starą książkę do matematyki z
zadaniami z technikum/zawodówki. Poziom też znacznie wyższy.
6 wrz 23:11
Gustlik: Dokładnie, ja też tak twierzdę. Ja mam jeszcze moje stare podręczniki dla I, II, III i IV kl.
LO i zbiory zadań do nich, z których się uczyłem i teraz z tego uczę innych, bo tam
przynajmniej jest kopalnia wiedzy, a nie obrazki, jak w książkach dla przedszkolaków.
6 wrz 23:14
asdf: A widzieliście może maturę z matematyki w Wielkiej Brytanii...poziom 2 gimnazjum w Polsce
6 wrz 23:20
rumpek: Powiem tak: Wydawnictwo ZamKor trzyma poziom chyba najlepiej z popularnych wydawnictw takich
jak: Nowa Era, Operon itp. Polecam zbiór zadań z tego wydawnictwa, w czasach licealnych tylko
na zbiorze się cały czas "jechało". Nad zadaniami trzeba było czasami sporo pogłówkować
6 wrz 23:27
Saizou : Gustlik mógłbyś jutro podesłać kilka zadań na transformacje Lorentza?
8 wrz 22:47
__std__call__: denatlu − znam ten podręcznik. Nie czuję się kompetentny aby oceniać jakoś merytoryczną
tego podręcznika jednak mogę powiedzieć, że obejmuje wszystko co w informatorze maturalnym do
fizyki na poziomie podstawowym na rok 2012. Sporo wykresów, wzorów, zadań mało − ale na rynku
jest sporo zbiorów zadań. Miałem okazję uczyć się z kilku podręczników do liceum i Zamkoru
mogę polecić.
8 wrz 22:47
Gustlik: Saizou mówisz i masz:
1. Obserwator związany z układem odniesienia W stwierdza, że współrzędne pewnego zdarzenia są
równe x = 30 km i t = 1 μs. Oblicz ile wynoszą współrzędne tego zdarzenia zmierzone w układzie
odniesienia W’ poruszającego się względem układu W w dodatnim kierunku osi x z prędkością 0,99
c. Załóż, że w chwili t = t’ = 0 współrzędne położenia wynoszą x = x’ = 0.
2. Naukowiec związany z układem odniesienia W wyzwala w tym samym czasie dwie lampy błyskowe.
Efektem tego zdarzenia jest słaby błysk w początku jego układu współrzędnych oraz silny błysk
w odległości x = 5 km. Obserwator w układzie W’ poruszający się w dodatnim kierunku osi x z
prędkością 0,42 c również zauważa błyski. Oblicz odstęp czasu pomiędzy błyskami zmierzony
przez obserwatora. Na podstawie uzyskanego wyniku wskaż, który błysk, zdaniem obserwatora,
nastąpił wcześniej.
8 wrz 23:13
Ajtek:
Gustliku, maturę zdawałem w 1998 roku i nie uczyłem się fizyki tak jak należy (profil
mat/fiz). Traktowałem fizykę po macoszemu, raz piątka, raz jedynka. Książki do fizyki w LO nie
miałem w żadnej klasie, nie była mi potrzebna. Korzystałem tylko z pozycji "Ćwiczenia z fizyki
dla kandydatów na wyższe uczelnie", praca zbiorowa pod redakcją M.S. Cedrika, wydanie III, rok
1977.
Za "posiadanie i nieregularne uczenie się" ze wspomnianej pozycji miałem zagwarantowaną ocenę
mierną (dwója) na koniec roku. Teraz tego trochę żałuję.
Ciekawy jestem, jakby zareagowała dzisiejsza młodzież na taką pomoc naukową.
9 wrz 00:34
Gustlik: Mam zadania z fizyki pod redakcją M.S. Cedrika (taka niebieska okładka) −−− dla chyba 99 %
uczniów to byłaby wyższa szkoła jazdy. Nawet mat−fizy miałyby problem z niektórymi zadankami.
Stary zbiorek, ale świetny, jest to tłumaczenie rosyjskiego zbioru zadań z fizyki, w dodatku
są mniej i bardziej skomplikowane wzory niemal do każdego działu. A Ruscy mieli świetne zbiory
zadań, mam kilka zbiorów tłumaczonych z rosyjskich opracowań.
9 wrz 00:38
Ajtek:
Mój zbiorek ma białą okładkę, od góry zółte (pomarańczowe) kółko i rozrysowane dwa, niebieskie
wektory siły i ich wypadkowa, na dole tytuł.
Powiem szczerze, że z większością zadań mam dzisiaj problem, powód w poście wyżej.
Jeszcze jedna ciekawostka, jak się uczyłem (czytaj piątka) nigdy nie liczyłem wartości
liczbowej, tylko sprawdzałem jednostki, czy są zgodne ze wzorem. Tego nauczył mnie starszy
brat, też tej pozycji uzywał.
9 wrz 00:47
Gustlik: No to pewnie masz inny zbiorek (chyba że były różne wydania rózniące się okładkami) niemniej
autor ten sam. W każdym razie na pewno jest on ciekawy.
9 wrz 01:23
Saizou : zad. 1
l=30km
v=0,99c
t=1 μs
30=l
0*
√0,0199
l
0=212,664 km
t
0=1*
√0,0199
t
0=0,141
9 wrz 16:30
Saizou : tylko coś mi tu nie pasje
9 wrz 16:30
Ozi: Nietrwała cząstka o dużej energii pozostawia w detektorze ślad o długości 1 mm a następnie
ulega rozpadowi. Prędkość cząstki względem detektora wynosi 0,9c (c=2,998∙108 m/s). Ile wynosi
własny czas życia cząstki, tzn. jak długo żyłaby ona spoczywająca względem detektora? Wynik
podaj w ps (pikosekundach) z dokładnością do trzeciego miejsca po przecinku (separatorem
dziesiętnym jest przecinek).
1 lut 18:48
Metis: A jaką pozycję polecacie do przygotowania do matury rozszerzonej fizyki

z czego się
uczyliście ?
1 lut 18:50
reyg: Tragedia z fizyką? Ja tam uważam, że ogólnie tragedia ze szkolnictwem. Nie jestem nauczycielem,
ale uczniem, więc moja opinia na pewno będzie bardziej subiektywna. U mnie w LO np wszyscy
nauczyciele powtarzają itd jak wiele musieli umieć w ogólniaku, niejednokrotnie zawstydzając
pewnie dzisiejszych studenciaków. Ale co zrobisz? Nic nie zrobisz. Historia uczy, że najlepiej
rządzi się ludźmi niemyślącymi logicznie, quo vadis świecie?
1 lut 18:56