matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Jednokładność. Znajdź S.
infii:
5
Mam dane punkty X' i X jak znaleźć środek jednokładności S gdy skala wynosi
.
3
6 wrz 14:48
infii:
chodzi mi o sposób graficzny czyli jak podzielić odcinek
6 wrz 15:01
Mila:
5
k=
( skala powiększająca)
3
5
SX'
→
=
SX
→
3
narysuję szkic sytuacji.(a) |XX'|=|SX'|−|SX|
5
2
|XX'|=
|SX|−|SX|=
|SX|
3
3
3
|SX|=
|XX'|
2
(b) Należy podzielić XX' na dwie równe części, odłożyć jak na rysunku, na prawo od punktu X , 3 takie części.
6 wrz 15:40