pola obszarow ograniczonych krzywymi
krisek: pola obszarow ograniczonych krzywymi
y=x2+2x
y=−x2+3
6 wrz 15:23
krisek: prosze o pomoc
6 wrz 15:27
6 wrz 15:28
krisek: nie za bardzo rozumie
6 wrz 15:30
Krzysiek: w pierwszym linku masz obszar całkowania, jakie są granice całkowania dla 'x'(punkty przecięcia
się tych krzywych) ?
6 wrz 15:32
krisek: ale chodzi mi oto czy ja dobrz
x2+2x+x2−3=0
2v2+2x−3=0
delta =28
czy to jest dobrze
6 wrz 15:39
krisek: sprawdzi mi ktos
6 wrz 15:44
Krzysiek: ok, licz dalej x1 =..
x2 =...
6 wrz 15:44
krisek: x1= −2+2√7/2
x2=−2−2√7/2
6 wrz 15:45
krisek: ale niewiem jak dalej ile to sie rowna
6 wrz 15:45
krisek: juz wiem ile to sie rowna
x1=1+1√7
6 wrz 15:48
Krzysiek: tylko dzielisz przez 4, nie przez 2
6 wrz 15:49
Mila:

| | −2−2√7 | | −2+2√7 | |
x1= |
| lub x1= |
| |
| | 4 | | 4 | |
| | −1−√7 | | −1+√7 | |
x1= |
| lub x2= |
| |
| | 2 | | 2 | |
P=∫(−x
2+3−x
2−2x)dx= dalej potrafisz? Granice całkowania to x
1 do x
2
6 wrz 15:51
krisek: sprobuje
czy dobrze jest skrocone
czy x1 to nie bedzie −1−√7
6 wrz 15:56
krisek: niewiem jak to dalej pooliczyc
calka(−2x2+3−2x)dx== i co dalej
6 wrz 16:05
Mila: | | 2(−1−√7) | |
Dobrze skrócone:x1= |
| =? |
| | 4 | |
6 wrz 16:07
Mila: Do 16:05
Rozbij na 3 całki i z wzorów podstawowych.
6 wrz 16:08
krisek: ok
a dalej to bedzie całka −2/3x3+x−2
6 wrz 16:10
Mila: Nie, dobrze popatrz na wzory.
6 wrz 16:15
krisek: juz wiem
−2/3 x3+3x−x2 teraz dobrze
6 wrz 16:22
krisek: mozecie to sprawdzic
6 wrz 16:27
krisek: hej
6 wrz 16:35