.
kubba: 1/ Wyznacz wartość parametru m, dla których równanie lx−1l=m ma dwa pierwiastki różnych znaków.
2/ Zaznacz w układzie współrzędnych zbiór rozwiązań równania lx+yl=lxl+lyl
6 wrz 19:21
kubba: pomożecie ?
6 wrz 19:45
Aga1.: 1) rysujesz wykres y=Ix−1I oraz y=m
I widać, że dla m>1równanie ma dwa rozwiązania różnych znaków.
6 wrz 20:22
Maslanek: Albo
|x−1|=m
x−1=m lub x−1=−m
m= x−1 lub m=1−x
Jedno rozwiązanie ma, gdy x−1=1−x ⇒ x=1.
Albo:
|x−a|=m ma jedno rozwiązaniem, gdy m=0, czyli kiedy x−a=0 ⇒x=a.
6 wrz 20:47