prostopadłościan
Soldier: 
Witam proszę o pomoc ! Wyznacz długość krawędzi prostopadłościanu jeśli spełniają warunek
a:b:c=2:3:4, a przekątna prostopadłościanu ma 4
√29
6 wrz 22:05
Bogdan:
a jak Soldier oblicza się długość przekątnej prostopadłościanu?
6 wrz 22:14
Soldier: d=√a2b2c2
6 wrz 22:19
Bogdan:
źle
6 wrz 22:22
Soldier: mogły byś podpowiedzieć ?
6 wrz 22:27
Soldier: aaaaa sorry tam mają byc plusy oczywiście
6 wrz 22:28
Bogdan:
a = 2k, b = 3k, c = 4k i po ptokach

, do roboty i skończ to zadanie
6 wrz 22:29
Soldier: | | 4 √29 | |
wychodzi mi że k= |
| |
| | 9 | |
6 wrz 22:35
Soldier: i jak to obliczyć ?
6 wrz 22:37
Bogdan:
źle, jeszcze raz
rachunki musisz sam wykonać
6 wrz 22:37
Soldier: no to może k = 19,3
6 wrz 22:42
Gustlik:

Przekątna prostopadłościanu:
D
2=a
2+b
2+c
2
(2x)
2+(3x)
2+(4x)
2=(4
√29)
2
rozwiąż to równanie, oblicz x a znając x obliczysz krawędzie.
6 wrz 22:42
Soldier: wyszlo mi x=√6
6 wrz 22:45
Soldier: i jeśli x=
√6 to już krawędzie to pestka dziękuję
6 wrz 22:47
Bogdan:
Gustlik − jeśli już wszedłeś w moją rozmowę (nie lubię tego), to kontynuuj i bez obrazy.
6 wrz 22:49
Soldier: sorry sorry x=4 i koniec zadania dziękuję
6 wrz 22:58
Gustlik: Bogdan, sorry, nie chciałem Cię urazić, chciałem Soldierowi wskazać drogę.
4x2+9x2+16x2=16*29
29x2=16*29 /:29
x2=16
x=4
a=2x=8
b=3x=12
c=4x=16
6 wrz 23:07
Soldier: tak tak już wszystko wcześniej zapisałem do zeszytu jeszcze raz dzięki Wam obu
6 wrz 23:09