twierdzenie sinusow
andrej: Wykaz ze jesli w trojakcie zachodzi zwiazek asinα + bsinβ = csinγ
to trojkat jest prostokatny
6 wrz 21:47
Bogdan:
Skorzystaj z twierdzenia sinusów
6 wrz 21:56
Bogdan:
| a | | b | | b sinα | |
| = |
| ⇒ sinβ = |
| |
| sinα | | sinβ | | a | |
| a | | c | | c sinα | |
| = |
| ⇒ sinγ = |
| |
| sinα | | sinγ | | a | |
6 wrz 21:58
Bogdan:
i podstaw do swojej równości
6 wrz 21:59
AS: Zakładam,że trójkąt jest prostokątny.
Kąty jego będą wynosić α , 90
o − α , 90
o
Zależność przyjmie postać
a*sinα + b*sin(90
o − α) = c*sin90
o
a*sinα + b*cosα = c
| | a | | b | |
Z def. sinα = |
| , cosα = |
| i dalej |
| | c | | c | |
| | a | | b | |
a* |
| + b* |
| = c czyli |
| | c | | c | |
a
2 + b
2 = c
2
Zachodzi związek Pitagorasa a więc jest prostokątny.
7 wrz 10:49
Bogdan:
Bez założenia o tym, jaki to jest trójkąt.
| | bsinα | | csinα | |
Z twierdzenia sinusów: sinβ = |
| , sinγ = |
| |
| | a | | a | |
| | bsinα | | csinα | | a | |
asinα + bsinβ = csinγ ⇒ asinα + b* |
| = c* |
| / * |
| |
| | a | | a | | sinα | |
a
2 + b
2 = c
2
7 wrz 12:23
Amaz:
Można rozwiązywać tego typu zadania w ten sposób jak to zrobił AS?
7 wrz 12:24
Ajtek:
Można.
7 wrz 12:39
Bogdan:
Tak.
Można przyjąć określone założenie, potem wykonać potrzebne działania aż do uzyskania
potwierdzenia lub sprzeczności z przyjętym założeniem.
7 wrz 12:48
Amaz:
Ok, dzięki za odpowiedz.
7 wrz 12:51
PW:
No nie można. Co udowodnił AS? − że jeżeli trójkąt jest prostokątny i kąty spełniają podane
założenie, to trójkąt jest prostokątny. Nie jest to odpowiedź na postawione pytanie.
To bardzo niebezpieczne podejście: wychodząc od tezy udowodnić założenie (trzeba wtedy umieć
pokazać w każdym kroku równoważność).
Weź na przykład prościutkie twierdzenie:
Jeśli liczba dzieli się przez 2, to dzieli się przez 4.
Twierdzenie to jest oczywiście fałszywe. A czort jeden wie do czego byśmy doszli, gdyby zacząć
od tezy.
8 wrz 12:20