równania macierzowe
Ola: Mam do rozwiązania układ równań za pomocą macierzy na dwa sposoby: metoda macierzy odwrotnej i
Gaussem. Czy zauważając że macierz w jednym podpunkcie nie jest kwadratowa (czyli macierzy
odwrotnej nie zrobię) mogę stwierdzić, że to równanie nie ma rozwiązań czy mam liczyć Gaussem?
6 wrz 21:36
Krzysiek: a możesz przykład podać? lub skan?
bo może są 2 macierze niekwadratowe które po wymnożeniu dadzą macierz kwadratową?
6 wrz 21:37
Amaz:
Licz Gaussem.
6 wrz 21:38
Ola: 2 3 1 2 1 <−−−− A
1 4 2 1 2
−1 1 1 −1 1
5 5 1 5 1
1
3 <−−−−−−− b
2
0
6 wrz 21:58
Krzysiek: A gdzie tu równanie?
AX=b ?
jeżeli tak to oczywiście nie da się policzyć: X=A−1 B
6 wrz 22:04
Ola: to było AX=B
a co gdyby było A(x)=b ?
6 wrz 22:12
Krzysiek: a co rozumiesz poprzez A(x) ...
6 wrz 22:18
6 wrz 22:26
Krzysiek: tak naprawdę 'rozwiązać Gaussem' to tylko ułatwić sobie układ równań. a przecież każdy układ
równań jesteśmy wstanie rozwiązać
6 wrz 22:29