zdarzenia losowe prosze o pomoc
KOSTEK: ze zbioru liczb 1−7 losujemy jedną zwracamy tą liczbę i losujemy ponownie. Wypisz zdarzenia
elementarne sprzyjające zdarzeniom.
A−otrzymamy 2 razy liczbę parzysta
B−pierwsza liczba będzie parzysta a druga pierwsza
C−druga liczba będzie niewiększa niż 4.
proszę o pomoc
6 wrz 19:43
Maslanek: W zbiorze A={1,2,3,4,5,6,7} mamy 3 liczby parzyste, 4 liczby pierwsze, 4 liczby niewiększe od
4, oraz wszystkich liczb jest 7.
Zatem
| | 3 | | 4 | | 12 | |
B: |
| * |
| = |
| (tu oczekuję poprawy, jeśli jest coś nie tak  ) |
| | 7 | | 7 | | 49 | |
6 wrz 20:59
Aga1.: Maslanek nie trzeba obliczać prawdopodobieństwa, tylko wypisać zdarzenia.
6 wrz 21:02
Aga1.: A={(2,2); (2,4), (2,6); (4,2), (4,4), (4,6),(6,2); (6,4); (6,6)}
Jest 9 zdarzeń elementarnych sprzyjających zdarzeniu A.
6 wrz 21:04