dwie proste
...: Proste proste l:y=mx+n i k:y=nx+m są prostopadłe. Ich punkt przecięcia leży na prostej o
równaniu y=−2x. Wyznacz równania prostych l i k.
6 wrz 17:07
Bogdan:
Jaki jest warunek prostopadłości dla tych prostych?
6 wrz 17:08
...: n=m
7 wrz 18:52
...: n=m
7 wrz 18:52
Saizou : warunek prostopadłości to mn=−1
7 wrz 19:01
...: i co dalej?
8 wrz 13:39
Basia:
| | −1 | |
m*n = −1 ⇒ m≠0 ∧ n≠0 ∧ m = |
| |
| | n | |
czyli:
P ∊ m: y= −2x ⇒ P(p; −2p)
P∊l: ∧ P∊k: ⇒ współrzędne P muszą spełniać równania tych prostych ⇒
−p + n
2 = n
2p − 1
n
2 − n
2p = p − 1
n
2(1−p) = p−1
1.
p = 1 mamy
n
2*0 = 0
każda liczna n∊R spełnia to równanie
czyli każda para liczb postaci (n; −
1n) n≠0 spełnia warunki zadania
2.
p≠1
| | p−1 | |
n2 = |
| = −1 a to jest niemożliwe |
| | 1−p | |
krótko mówiąc nie da się tego zadania rozwiązać
prawdopodobnie jest jakiś błąd, w którymś z równań prostych
8 wrz 14:46
Basia:
a nie to jeszcze nie koniec; sorry
8 wrz 14:51
Basia:
rozwiązanie mamy więc ⇔ p = 1
stąd
−2n = −1 + n
2
n
2+2n−1=0
Δ = 4+4 = 8
√Δ = 2
√2
| | −2−2√2 | | 1 | | 1−√2 | |
n1 = |
| = −1−√2 ⇒ m1 = |
| = |
| = −1+√2 |
| | 2 | | 1+√2 | | 1−2 | |
lub
| | −2+2√2 | | 1 | | 1+√2 | |
n2 = |
| = −1+√2 ⇒ m = |
| = |
| = −1−√2 |
| | 2 | | 1−√2 | | 1−2 | |
czyli:
k: y = (−1−
√2)x −1+
√2
l: y = (−1+
√2)x −1 −
√2
lub na odwrót (co już nie ma znaczenia)
8 wrz 14:57