wektory, fukncja
pati: wiedzac ze wektory a i b sa rowne wyznacz wartosci parametrow m i n jesli
a= [3m−4, m−8]
b= [m+2n, m−2n]
6 wrz 16:48
dragon: dwa wektory są równe, gdy mają jednakowe współrzędne, więc należy je porównać
6 wrz 16:50
pati: tylko ze wychodza mi z tego glupoty
6 wrz 16:54
dragon: dlaczego głupoty?porównujesz pierwsze współrzędne i drugie i rozw. układ równań
3m−4=m+2n
m−8=m−2n
6 wrz 17:01
pati: no i wlasnie nie wychodzi mi pote taki wynik jaki jest w zbiorze na koncu
6 wrz 17:33
Mila: wg Twoich zapisów:
2m−2n=4
−8=−2n
n=4
m=6
6 wrz 23:56