dla jakich wartości parametru m rownanie mx^2+(m-3)x+2-m=0
Iza: dla jakich wartości parametru m rownanie mx2+(m−3)x+2−m=0 ma co najmniej jedno rozwiązanie
dodatnie?
6 wrz 16:25
pigor: ...otóz warunki zadania będą spełnione wtedy i tylko wtedy,
gdy :
1o(m=0 , to −3x+2=0 , czyli x=23 ) − 1 rozwiązanie dodatnie
2o lub (m≠0 i Δ=(m−3)2−4m(2−m)≥0 i ca= 2−mm<0 )− 1 rozwiązanie dodatnie
3o lub (m≠0 i Δ=(m−3)2−4m(2−m)≥0 i ca= 2−mm>0 i −ba= 3−mm>0) −
− 2 rozwiązania dodatnie ,
no to teraz pobaw się sama w rozwiązanie przypadków 2o i 3o
6 wrz 16:55
Iza: | | 2−m | |
ale własnie z tym mam problem, bo jak mam np. |
| <0 to potem wychodzi mi (2−m)m<0 czyli |
| | m | |
miejscami zerowymi jest m
1=0 m
2=2 i co dalej?
6 wrz 17:06
Iza: pomocy ..
6 wrz 17:50
Sally: 2−m < 0 czyli
m>2
a po co Ci miejsca zerowe?
8 wrz 16:30