Rozwiąż równanie
niepozorny: √10+x + √10−x= x/3
Pomoże ktoś? Nie wiem jak się za to zabrać.
6 wrz 17:00
dragon: zrób najpierw założenia do pierwiastków i zobaczysz potem jak łatwo rozwiązać równanie
6 wrz 17:03
ICSP: D : x ∊ <−10;10>
oczywiście dochodzi warunek że x ≥ 0 i mamy że równanie rozpatrujemy jedynie w przedziale
<0;10>
podnosząc je do kwadratu :
| | 1 | |
10 + x + 2√100 − x2 + 10 − x = |
| x2 |
| | 9 | |
| | 1 | |
√100 − x2 = |
| x 2 − 10 i mamy sprzeczność |
| | 18 | |
tak więc :
x ∊ ∅
6 wrz 17:05
niepozorny: dzięki wielkie
6 wrz 17:29
ICSP: Pytanie dla
Saizou :
Dlaczego
| | 1 | |
√100 − x2 = |
| x 2 − 10 jest sprzeczne |
| | 18 | |
6 wrz 17:34
ICSP: tylko mu nie podpowiadać

Wiem że wiecie xD
6 wrz 17:39
Piotr:
za proste
6 wrz 17:40
ICSP: Jak mi nie odpowie dobrze to go zatłukę
6 wrz 17:44
Amaz:
"x∊∅" skoro zbiór pusty nie ma elementów, to w jaki sposób x tam należy? Tez zapis powinien być
usunięty z programu nauczania w szkołach.
6 wrz 20:51
Aga1.: Już w nowych podręcznikach nie ma takiego zapisu.
Odp, Równanie nie ma rozwiązania.
6 wrz 20:54
Amaz:
Równanie nie ma rozwiązania w zbiorze liczb rzeczywistych.
6 wrz 20:55
ICSP: Byłem uczony takiego zapisu, więc go używam. Jednak skoro mówicie ze jest błędny postaram się
go jak najszybciej oduczyć
6 wrz 20:56
Amaz:
Może błędny nie jest, ale przyznaj, że jakby sie nad nim zastanowić, to nie jest do końca
logiczny.
6 wrz 20:57
Aga1.: Ja też byłam tak uczona, ale od pewnego czasu używam odpowiedzi słownej.
Masz rację Amaz Brak rozwiązań w R.
6 wrz 20:58
szklanka: się dołączę to zadania z pytaniem ,dlaczego nawiasy są domknięte ?
6 wrz 21:03
ICSP: Saizou jak się pojawi to odpowie również na twoje pytanie
6 wrz 21:04
Sokol: Mógłby ktoś na szybko wytłumaczyć dlaczego wyszla sprzecznosc ?
6 wrz 21:07
ICSP: tak,
Saizou to za chwilkę zrobi
6 wrz 21:08
Amaz:
Przemnóż ostatnią linijkę tego co napisał ICPS przez 18, to może Ci się coś rozjaśni.
6 wrz 21:08
szklanka: czy to jest zadanie na poziomie szkoły średniej? Skąd ta dziedzina

Pierwszy raz takie coś
widzę
jak bym ja to zrobił to wpierw bym pomnożył przez 3 obie strony dlaczego jest inaczej to nie
wiem
6 wrz 21:08
ZKS:
Saizou powinien Ci odpowiedzieć na to pytanie.
6 wrz 21:08
ZKS:
Tak to zadanie jest jak najbardziej z liceum. A nigdy nie wyznaczasz dziedziny z pierwiastka
parzystego stopnia? Umiesz policzyć √−1 w szkole średniej?
6 wrz 21:11
Sokol: Ok wszystko jasne, dziękuje
6 wrz 21:13
szklanka: −1 chyba
6 wrz 21:13
ICSP: Spokój

Czekamy na
Saizou
6 wrz 21:13
Maslanek: Leo, why not?
6 wrz 21:14
szklanka: dziedzinę wiem że się wyznacza z mianownika a z licznika to pierwszy raz na oczy widzę
6 wrz 21:15
ZKS:
Czyli mówisz szklanka że √−1 = −1 tak?
6 wrz 21:15
Amaz:
A gdzie ten Saizou, pewnie już śpi, a Ty oczekujesz od nas, że będziemy na niego czekać.
6 wrz 21:16
ICSP: Amaz jakiś miesiąc temu ćwiczyłem z nim takie nierówności. Chce po prostu sprawdzić czego
się chłopak nauczył.
6 wrz 21:18
Maslanek: n√a=c ⇔ cn=a
Co gdyby n=2k?
n√a=c ⇔ c2k=a. Czyli: a≥0, ale również c≥0 (można kojarzyć z funkcją wykładniczą).
Z czego właśnie wynika nieujemność pierwiastka?
6 wrz 21:22
szklanka: ZKS nie wiem , dlaczego moja koncepcja mnożenia obu wyrażeń przez 3 jest zła?
6 wrz 21:23
Amaz:
Za dużo z nim ćwiczyłeś i mu zbrzydło, już nie rozwiąże żadnego równania.
6 wrz 21:23
Maslanek: Bo podnoszenie tego do potęgi później jest bardziej męczące.
6 wrz 21:28
ZKS:
szklanka ja nie mówię że koncepcja pomnożenia obu wyrażeń przez 3 jest zła tylko że nigdy
nie widziałeś na oczy dziedziny z pierwiastka parzystego stopnia.
6 wrz 21:35
Saizou : mamy sprzeczność z definicją pierwiastka arytmetycznego
7 wrz 16:26
ICSP: omg zgadł

Pokaż dokładniej

− jeśli znasz kwantyfikatory to postaraj się ich użyć
7 wrz 16:27
Saizou : nie znam kwantyfikatorów
7 wrz 16:32
ICSP: No to już się nie przyczepię
x∊<0;10>
Koniec
7 wrz 16:51