f.kwadratowa
xoxo: Dana jest funkcja f(x)= mx
2 + (m−6)x+ 8− m.
Dla jakich wartości parametru m zbiór wartości tej funkcji jest równy (−
∞;18)?
zrobilam założenia:
m<0
q ∊(−
∞;18)
gdy obliczam delte m wynik nie wychodzi.
Proszę o pomoc

!
6 wrz 20:00
Saizou : m<0
q=18
6 wrz 20:01
xoxo: taak, własnie zrobiłam te załozenia, ale obliczajac delte wychodzi mi 5m2 −44m+36
6 wrz 20:04
Patronus: delta ok.
| | −5m2 + 44m − 36 | |
czyli 18 = |
| |
| | 4m | |
6 wrz 20:06
xoxo: <3
6 wrz 20:18
Saizou : a mi wychodzi że nie ma takiego parametru
6 wrz 20:21
dc: m1=−3,6
m2=−2
m<0
mi wyszło m ∊(−3,6;−2)
6 wrz 20:42
Bogdan:
źle dc, sprawdź np. dla m = −3, −3∊(−3,6; −2)
6 wrz 20:47
Bogdan:
Jeśli zbiór wartości funkcji jest równy (−∞; 18), to Saizou ma rację mówiąc, że nie
nie ma takiego parametru.
Jeśli natomiast zbiór wartości funkcji jest równy (−∞; 18>, to istnieje taki parametr.
6 wrz 20:54
meg: a dlaczego przy założeniach m<0 ?
4 lis 07:49
Aga1.:

f(x)=ax
2+bx+c,a≠0
Gdy a>0 to zbiór wartości ZW=<q,
∞)
Gdy a<0 to ZW=(−
∞,q>
4 lis 08:24