Równania trygonometryczne
Piterek1994: Rozwiązywałem sobie równania z pewnego zadania i trafiłem na takie coś: sin
7x * cos
7x =
| | 1 | |
|
| i nie mam pomysłu. Przykład nawet mi wydaję się banalny, ale jednak nie mam pomysłu |
| | 128 | |

. Więc może ktoś podpowie jak to zrobić, albo chociaż jak zacząć? Z góry dzięki

Ps. W razie pomocy proszę o dokładne wytłumaczenie sposobu rozwiązania najlepiej kroczek po
kroczku
6 wrz 19:58
Bogdan:
Podpowiedź:
(sinx cosx)7 = 2−7
2sinx cosx = sin(2x)
6 wrz 20:01
Bogdan:
Kroczki sam jednak musisz stawiać
6 wrz 20:01
Ajtek:
2sinx*cosx=1
sin2x=1
dasz radę dalej?
6 wrz 20:02
Piterek1994:

Na rysunku fragment funkcji y=sin(2x)
c=π
Tak siedziałem sobie i robiłem aż odświeżyłem stronę i zobaczyłem Twoją odpowiedź Ajtek.
Doszedłem do tego, ale teraz funkcja y=sin(2x) przy wartości 1 przyjmuje w mierze kątowej
| | π | | π | |
|
| . Więc rozwiązaniem tego powinno być x= |
| + 2kπ jednak w odpowiedziach jest x= |
| | 4 | | 4 | |
| | π | |
|
| + kπ, więc gdzie zrobiłem błąd? |
| | 4 | |
Przepraszam za moją niewiedzę, ale ledwo ją sobie zaczęliśmy w klasie 2, a nasza pani ponieważ
jestem na profilu z rozszerzoną matematyką uważa że powinniśmy już wszystko umieć i
przeskoczyło jej się kilka lekcji i ze wstępu do trygonometrii jestem już przy równaniach i
nierównościach.
6 wrz 20:54
Piterek1994: Sorki za jakość rysunku, ale już nie ogarniam cały dzień przy książkach
6 wrz 20:55
Bogdan:
(sinx cosx)
7 = (2
−1)
7
sinx cosx = 2
−1 ⇒ 2sinx cosx = 1 ⇒ sin2x = 1
| | π | | 1 | | π | |
2x = |
| + k*2π /* |
| ⇒ x = |
| + k*π |
| | 2 | | 2 | | 4 | |
6 wrz 21:06
Mila:

| | π | |
sint =1 dla t= |
| rozważamy przedział <0,2π> |
| | 2 | |
sin2x=1⇔
6 wrz 21:06
Piterek1994: Ok to ma sens tylko Mila czy możesz mi wytłumaczyć dlaczego przy funkcji y=sin2x wykorzystujesz
rysunek funkcji y= sinx? Jak to mi wytłumaczysz to już wszystko będzie dla mnie jasne.
6 wrz 21:15
Mila: Dla sinx ( ja nawet napisałam sin t) znamy wykres i wartości w przedziale <0;2π>.
Możesz zrobić podstawienie 2x=t
6 wrz 21:51
Bogdan:
a po co to? przecież rozwiązanie już podałem.
6 wrz 21:53
Piterek1994: Ok dzięki za pomoc
6 wrz 21:57