jak mam zrobić ten przykład?
Mika: oblicz ile to jest cos3α chodzi mi o rozpisanie.. nie tylko koniec tego przykładu na podstawie
wzorów
6 wrz 18:20
rumpek:
1543 drugi wzór i podstawiasz:
cos(2α + α) = ...
6 wrz 18:22
Bogdan:
cos(α + β) = cosα cosβ − sinα sinβ
cos2α = cos(α + α) = ...
cos3α = cos(2α + α) = ...
6 wrz 18:23
rumpek:
6 wrz 18:24
Aga1.: cos3α=cos(α+2α)=cosαcos2α−sinαsin2α=cosα(cos2α−sin2α)−sinα2sinαcosα=
dokończ
6 wrz 18:24
Mika: a czyli wychodzi cosα−sinα+cosα?
6 wrz 18:25
Mika: nie tak miało wyglądać moje rozwiązanie..

sory postaram sie jeszcze raz napisać
6 wrz 18:26
rumpek: cos3α = 4cos3α − 3cosα
6 wrz 18:27
Mika: czyli wyjdzie cosα * cosα − sinα*sinα * cosα? i teraz wszytsko zmnożyć ?
6 wrz 18:29
Mika: rumpek: jak mam sie pozbyć sin?
6 wrz 18:30
Mika: nie czaje czy mógłby mi ktos to rozwiązać od początku do końca ? z góry dzięki? bo ja mam
dopiero początek tego działu i nie moge tego rozwiązać.. z góry dzięki..
6 wrz 18:33
rumpek: cos3α = cos(2α + α) = cos2α * cosα − sin2α * sinα = (cos
2α − sin
2α) * cosα − 2sinαcosα * sinα
= cos
3α − sin
2α * cosα − 2sin
2α * cosα = cos
3α − sin
2α(cosα + 2cosα) =
= cos
3α − (1 − cos
2α) * 3cosα = cos
3α − 3cosα + 3cos
3α = 4cos
3α − 3cosα
6 wrz 18:35
Mika: rumpek jesteś wielki.. tylko jak byś mi jeszcze tak wytłumaczył jak to trzeba robić tylko nie
na podstawie sin i co tylko tak słownie.. i jeszcze raz wielkie dzieki rumpek

szacun dla
Ciebie.
6 wrz 18:40
rumpek: Start:
(*) = cos2α * cosα − sin2α * sinα =
(cos2α − sin2α) * cosα −
2sinαcosα * sinα = (*)
*
(cos2α − sin2α) = wykorzystany wzór na cos2α = cos
2α − sin
2α
*
2sinαcosα = wykorzystany wzór na sin2α = 2sinαcosα
Oba powyższe wzory wyprowadzamy w ten sam sposób
Teraz będziemy wymnażali to co jest przed nawiasami
(*) = cos
3α − sin
2αcosα − 2sin
2α * cosα = (*)
Wyciągamy przed nawias sin
2α
(*) = cos
3α − sin
2α(cosα + 2cosα) = (*) Sumujemy to co jest w nawiasie
(*) = cos
3α − sin
2α(3cosα) (*)
Korzystam z
sin2α = 1 − cos2α −
jedynka trygonometryczna
(*) = cos
3α −(1 − cos
2α)3cosα = cos
3α − 3cosα + 3cos
3α = 4cos
3α − 3cosα
I otrzymujemy to co chcieliśmy
6 wrz 18:49
Mika: oki dzięki wielkie a rozwiążesz jeszcze to: udowodnij że cos 2α można wrazić także wzorami:
cos2α=1−2sin52 α
6 wrz 18:57
rumpek: Masz na zaś:
cos2α = cos(α + α) = cos * cosα − sinα * sinα = cos2α − sin2α
cos2α = cos2α − sin2α = (1 − sin2α) − sin2α = 1 − 2sin2α
cos2α = cos2α − sin2α = cos2α − (1 − cos2α) = 2cos2α − 1
6 wrz 19:00
Mika: znowu źle napisałam sory
6 wrz 19:00
Mika: oki dzięki wielkie a rozwiążesz jeszcze to: udowodnij że cos 2α można wrazić także wzorami:
cos2α=1−2sin2 α
6 wrz 19:01
rumpek: Już to zrobiłem
6 wrz 19:02
6 wrz 19:03
Mika: aha dopiero zobaczyłam dzieki jesteś wielki gość. umiesz matme na ful. jeszcze raz szacun dla
Ciebie
6 wrz 19:09
rumpek: nie da się umieć matmy

wciąż trzeba ćwiczyć i ćwiczyć
6 wrz 19:11
Mika: no ja mam 5 matematyk w ciągu tygodnia.. czasem mam jej już dość..
6 wrz 19:12