wyrażenia wymierne
lukasz: wyrażenia wymierne lukasz: witam i prosze o pomoc w zadaniu z wyrażeń wymiernych a chodzi o
czy liczba 2 należy do dziedziny wyrażenia
6 wrz 17:52
ICSP: należy
6 wrz 17:53
Piotr:
którego ?
6 wrz 17:53
6 wrz 17:54
Piotr:
a nie mialo byc −2 ?
2 nalezy
6 wrz 17:56
lukasz: jak to tego doszłeś że należy
6 wrz 17:57
lukasz: szczegułowo bym prosił
6 wrz 17:57
Aga1.: Tylko −2 nie należy do dziedziny podanej funkcji.
6 wrz 17:58
Piotr:
sprawdzasz czy mianownik wyjdzie 0 ( nie wolno dzielic przez 0).
a w minowniku masz wzor skroconego mnoznia
x2+4x+4 = (x+2)2 wiec tylko dla −2 wyjdzie 0
dziedzina D = R \{−2}
6 wrz 17:59
Aga1.: Za x podstaw liczbę i sprawdź, czy w mianowniku wychodzi 0. Jak 0 to liczba nie należy do
dziedziny, jeśli inna niż 0 to dana liczba należy do dziedziny.
6 wrz 18:00
lukasz: mugł bys mi napisać te ruwnanie może wtedy by zajarzył oczywiście ciąg dalszy
x2+4x+4 = (x+2)2
6 wrz 18:06
Piotr:
mógłbyś , równanie !
a co mam Ci napisac ?
6 wrz 18:07
lukasz: bo nie łapie o co chodzi
wychodzi mi cały czas inaczej
6 wrz 18:09
Piotr:
nie wiem czego nie lapiesz. to wzor skroconego mnozenia:
(a+b)
2 = a
2 + 2ab + b
2
jak tego nie widzisz to mozesz policzyc Δ. ktora wyjdzie 0. i wtedy pierwiastkiem jest
6 wrz 18:11
lukasz: no i o to mi chodziło
6 wrz 18:18
Piotr:
nie ma za co
6 wrz 18:25