Funkcje
Mariolka: Jeszcze jedno zadanko...
Mam podany wzor funkcji jako: b2x2+bx−b i ze wartość minimalna wynosi −4...
Mam napisać wzor funkcji.
6 wrz 15:54
Krzysiek: ramiona paraboli idą w górę (współczynnik przy x2 , b2 ≥0 )
zatem wartość minimalna jest w wierzchołku paraboli
6 wrz 15:56
pigor: z warunków zadania
b≠0= ? i Δ=b
2−4b
2(−b)= 4b
3+b
2= b
2(4b+1) ,
zatem
| | Δ | | b2(4b+1) | | 15 | |
− |
| = −4 /*(−1) ⇔ |
| = 4 /* 4 ⇔ 4b+1= 16 ⇔ b= |
| , |
| | 4a | | 4b2 | | 4 | |
więc
| | 225 | | 15 | | 15 | | 15 | | 15 | |
y= |
| x2+ |
| x− |
| = |
| ( |
| x 2+x−1) − szukany wzór . ... |
| | 16 | | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
6 wrz 16:11