LOGARYTMY
Martyna: Proszę o pomoc:
1)log236 * log336
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− =
log236 + log336
6 wrz 18:04
Bogdan:
| | 1 | |
Można skorzystać z zależności: loga b = |
| |
| | logb a | |
6 wrz 18:14
Bogdan:
| | 1 | | 1 | |
log2 36 = |
| , log3 36 = |
| , |
| | log36 2 | | log36 3 | |
| | 1 | | 1 | |
= |
| = |
| = log6 36 = ... |
| | log36 3 + log36 2 | | log36 6 | |
6 wrz 18:19
6 wrz 18:27
...: Skąd z tego
1 1
−−−−− *−−−−−−−−−
log362 log363
wzięło się 1 ?
6 wrz 18:36
Bogdan:
1 wzięło się z obliczeń
6 wrz 19:31
Aga1.: | 1 | | log363+log362 | |
| : |
| = |
| log362*log363 | | log36*log363 | |
6 wrz 19:32
Martyna: A mógłbyś to rozpisać

?
6 wrz 19:33
Bogdan:
Już rozpisałem, zobacz mój wpis z godz. 19:31 i zastosuj w swoim przykładzie
6 wrz 19:43
Martyna: ale dlaczego mnożymy razy ab?
6 wrz 19:45
Bogdan:
Mnożymy licznik i mianownik ułamka piętrowego przez wspólny mianownik
wszystkich mianowników występujących w działaniu, np.
Wspólnym mianownikiem dla
a i
b jest
ab
6 wrz 19:59
Martyna: A dizęki wielkie, pierwsyz raz słszyę o czymś takim
6 wrz 20:13
Martyna: w tym przypadku będzie to log366 ?
6 wrz 20:15
Bogdan:
w tym przypadku jest (nie mówimy "będzie")
| | 1 | |
... = |
| = log6 36 = ... |
| | log36 6 | |
6 wrz 20:34