Rozszerzenie z logarytmów
...: 1)log520 * log25 + log22
2)Oblicz loga√ab wiedząc, że logab = 5
3)Oblicz loga2 (1/b) wiedząc, że lobab = √2
5) log34 + log325
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− =
4 * (log22 − log2 * log 5 + log25)
6 wrz 18:14
Mila:
log
520*log
25+log
22=
| | log20 | |
= |
| *log25+log22=log20*log5+log22= [log20=log(2*10)=log2+log10] |
| | log5 | |
=(log2+log10)*log5+log
22=log2*log5+log5+log
22=
=log
2(log5+log2)+log5=log2*(log10)+log5=
=log2+log5=log10=1
6 wrz 20:14
Mila: 2) logab=5⇔a5=b Z. a>0 i a≠1 i b>0
loga{ab}=loga√a*a5=loga √a6=logaa3=3logaa=3
6 wrz 20:19
Mila: W (3) podstawa czy log podniesiony do drugiej potęgi?
5) Licznik :
log34+log325=(log22)3−(log52)3=
(2log2)3+(2log6)3=
=8*(log32+log35)= [ z wzoru a3+b3=(a+b)*(a2−ab+b2]
=8(log2+log5)*(log22−log2*log5+log25) dokończ
6 wrz 20:27
Martyna: W 3 podstawa jest podniesiona do 2 potęgi. A czy mogłabyś dokończyć mi to 5. Bo ja nie za
bardzo czaje ten dział, a jakbyś mi rozwiązała to bym na to zajrzała spróbowała zrozumieć i
potem spróbować samej to rozwiązać i zobaczyć czy tak samo mi wyszło.
7 wrz 14:12
Mila: 3)
| log34 + log325 | |
| = |
| 4 * (log22 − log2 * log 5 + log25) | |
| | 8(log2+log5)*(log22−log2*log5+log25) | |
= |
| =uproszczenie |
| | 4 * (log22 − log2 * log 5 + log25) | |
7 wrz 15:09
Martyna: A jak zrobić takie coś:
log236 * log336
−−−−−−−−−−−− =
log236 + log336
7 wrz 15:45
magda: log2 8−3 log3 9+log 100=
18 gru 14:05
J: log28 − 3log39 + log10 = 3 − 3*2 + 2 = −1
18 gru 14:24
J: Oczywiście ostatni człon to log100
18 gru 14:25