w trojkącie
polo: w trójkącie równoramiennym ABC (AC=BC) AB= 16 cm a wysokość CD=6cm. oblicz długość punktu D od
ramienia trójkąta
6 wrz 21:03
Shizuka: Pabc= 12 * 6*16= 48
wysokosc CD dzieli trojkat ABC na 2 trojkaty o tym samym polu czyli Pabc na poł
Pdac=12 * 48 =24
dalej AD = 8
czyli wyliczysz teraz AC z pitagorasa
zaraz napisze dalej chyba ze cos zle rozumuje to niech ktos poprawi
6 wrz 21:11
Shizuka: AC= x
z pitagorasa 62 + 82 = x 2
36+64= x 2
x=10
Pdac = 24 ( co wyzej policzone jest)
to teraz z wzrou P= 12 * h * AC
h− to będzie ta odleglosc D od ramienia
24= 12 * 10 *h
h= 4,8
6 wrz 21:15