współrzędne biegunowe
ewelina: ∫∫ydxdy
D: x2+y2≤4
x2+y2≥1
y=x
x≥0
y≥0
proszę o pomoc w określeniu r i φ
6 wrz 13:54
6 wrz 13:57
ewelina: w zbiorze zadań Jankowskich na pewno jest y=x.
próbuje to narysować, ale wlaśnie nie wiem jaki jest dokładny obszar − czy nad czy pod x=y, a
przez to mam problem z okresleniem promienia.
6 wrz 14:07
Krzysiek: akurat y=x nie wpływa na promień tylko na kąt więc nie powinnaś mieć problemu z określeniem
granic dla promienia (popatrz z jakiego równania określiłem granice 'r' w tym linku )
6 wrz 14:11
Krzysiek: poza tym nie może być y=x ...
wybierz jedno: y≥x lub y≤x
6 wrz 14:13