Nie potrzeba TOmek wyznaczać równanie prostej.
A(−3, −1), B(1, 2), C(2, 5), D(xD, yD),
| −3 + 2 | 1 | |||
S( | , −1 + 52) = (− | , 2) | ||
| 2 | 2 |
| 1 | ||
1 + xD = 2*(− | ) ⇒ xD = ... | |
| 2 |
| xA + xB | |
= xS ⇒ xA + xB = 2xS ⇒ xB = 2xS − xA | |
| 2 |
| yA + yB | |
= yS ⇒ yA + yB = 2yS ⇒ yB = 2yS − yA | |
| 2 |
Bogdan, nie 100 a 1000 % racji, "jazda z Zakopanego do Krakowa przez Gdańsk" − jakbym
czytał swoje posty. Wyjąłeś mi to z ust, a raczej z klawiatury
!
Mozna jeszcze prościej − wektorami.
Punkty A(−3,−1), B(1,2), C(2,5) są kolejnymi wierzchołkami równoległoboku ABCD.
a) Oblicz współrzędne wierzchołka D.
b) Oblicz współrzędne punktu S przecięcia się przekątnych.
c) Oblicz długości przekątnych równoległoboku.
Bardzo prosze o pomoc!
ad a) wektorami.
AB→=[1−(−3), 2−(−1)]=[4, 3]
DC→=AB→=[4, 3]
DC→=C−D=[2−x, 5−y]
2−x=4
−x=2
x=−2
5−y=3
−y=−2
y=2
D=(−2, 2)
, nie pokazywałem wektorami, bo ich obecni uczniowie nie znają,
pokazałem dostępny dla nich sposób, zresztą w tym przypadku nie mniej prosty.
| −3+2 | −1+5 | 1 | ||||
S=( | , | )=(− | , 2) | |||
| 2 | 2 | 2 |
! Ten program to totalna KASZANA
! Wektory sa
proste jak konstrukcja młotka, każdy je zrozumie, a to podstawa GEOMETRII ANALITYCZNEJ.
Co jest trudnego we wzorze
AB→=[xB−xA, yB−yA] ? Samo odejmowanie, zcasem wyjdzie tez dodawanie, VI−klasista by to
zrozumiał, jakby mu w miarę dobrze wytłumaczyć.
Ten wzór jest też w karcie maturalnej.
Pozdrawiam.
! Jak tak dalej pójdzie to nauka fizyki będzie się ograniczała do takich
sformułowań:
Żarówka świeci.
Słońce świeci.
Prąd płynie.
Żelazko grzeje.
Silnik się kręci.
Samochód jedzie.
Ale wyjaśnienia, dlaczego żarówka świeci, czy samochód jedzie NIE BĘDZIE.
Rany boskie, co oni robią z tym programem
? Ja w podstawówce mialem lepiej opracoane
podręczniki, niż dzisiaj mają w liceum. Dodam, że jeszcze 3 lata temu w gimnazjum był bardziej
ambitny program z ficyki − rozwiązywano zadania, takie na myślenie. A dzisiaj − pełno
kolorowych obrazków, trochę pisaniny, a przykładów obliczeniowych jak na lekarstwo − ta
książka przypomina bardziej książki dla dzieci w wieku przedszkolnym niż książke z fizyki dla
LO.