Rozwiąż równanie
Nei: (2√3−x)(√3+1)=7+√3 powinno wyjsc 2−√3
juz kilka razy rozwiązywałam ten przykład i mi nie wychodzi, może ktoś pomoże
oraz z tym mam trudności:
[12√3−(6√3)1]5=0 tam gdzie jest sama potęga 1 powinno być "−" 1 tylko nie
chciało mi wyjść...
6 wrz 15:31
Nei: spoko to 2 juz zrobilam

tylko jakby to pierwsze ktos pomógł
6 wrz 15:49
pigor: ... no to może zechcesz np. tak :
(2√3−x)(√3+1)= 7+√3 / * (
√3−1) ⇔ (2
√3−x)(3−1)= (7+
√3}{
√3−1) ⇔
⇔ 2 (2
√3−x)= 7
√3−7+3−
√3 ⇔ 2 (2
√3−x)= 6
√3−4 / :2 ⇔ 2
√3−x= 3
√3−2 ⇔
⇔ −x= 2
√3−2 /*(−1) ⇔
x= 2−√3 . ...
6 wrz 15:56
waso: dzięki
6 wrz 16:04