funkcja
Michał: Dobrze to chociaż mam ,proszę o sprawdzenie i jak co to o wytyczenie błędów.
Polecenie: Przedstawić funkcję wymierną w postaci sumy funkcji.
| x4−3x3+1 | | x4−3x3+1 | | A | | Bx+C | |
| = |
| = |
| + |
| |
| x3−4x2+4x | | x(x2−4x+4) | | x | | x2−4x+4 | |
x
4−3x
3+1=A(x
2−4x+4)+(Bx+C)x
x
2−4x+4=0 x=0
delta=0
x=2
| | 7−4B | |
x=2 , to 7=4B+2C−−−> C= |
| |
| | 2 | |
7=7
6 wrz 18:23
Aga1.: Gdy x=1 to
−1=A+B+C
gdy x=2,to
−7=4B+2C rozwiąż układ równań.
6 wrz 18:28
Michał: pod A podstawilem 1/4 B mi wyszlo wtedy 9/4 a C =−43

Cos nei teges chyba
6 wrz 18:35
Bogdan:
x
3 − 4x
2 + 4x = x(x
2 − 4x + 4) = x(x − 2)
2
| x4 − 3x3 + 1 | | 4x − 1 | |
| = x + 1 − |
| |
| x3 − 4x2 + 4x | | x(x − 2)2 | |
| 4x − 1 | | A | | B | | C | |
| = |
| + |
| + |
| |
| x(x − 2)2 | | x | | x − 2) | | (x − 2)2 | |
6 wrz 18:39
Aga1.: Mi wyszło inaczej.
6 wrz 18:40
Mila: Aga 1, jesli podzielisz licznik przez mianownik, to wyjdzie tak, jak u Bogdana.
6 wrz 22:07
Bogdan:
i proponuję to skończyć w jak najprostszy sposób
6 wrz 22:09