funkcje, wektory
zielona: Wykres funkcji f(x) = 2x2+3x+4 przesunięto o wektor v. Wyznacz wzór funkcji, której wykres
otrzymano, jeśli v = [1, 0]
Próbowałam zapisać ten wzór w innej postaci ale się to w żaden sposób nie rozkłada (delta,
wzory skróconego mnożenia...)
6 wrz 21:31
Maslanek: f(x)=2(x−1)2+3(x−1)+4.
6 wrz 21:34
zielona: dzięki!
6 wrz 21:39
Maslanek: Albo:
| | 3 | | 3 | | √3 | | √3 | |
f(x)=2(x2+ |
| x) + 4 = 2(x2+ |
| x + |
| − |
| ) + 4 = |
| | 2 | | 2 | | √2 | | √2 | |
| | √6−2 | |
Czyli g(x)=2(x+ |
| )2+4−√6 |
| | 2 | |
6 wrz 21:41
zielona: Pierwszy sposób zdecydowanie lepszy

a jak przekształcić ten wykres w symetrii względem osi OY?
OX, wiem jak zrobić...
−f(x)=−(2x
2+3x+4) = −2x
2−3x−4
OY?
f(−x) = ?
myślałam że będzie tak: −2x
2−3x+4 ale jest to błędne...
6 wrz 21:57
pigor: ... w S
Oy(x,y)= (−x,y) , więc tutaj : f(−x)= g(x)=2(−x)
2+3(−x)+4,
czyli
g(x)= 2x2−3x+4 − szukany wzór . ...
6 wrz 23:43