zdarzenia losowe
KOSTEK: zdarzenia losowe. qwerty: ze zbioru liczb 1−7 losujemy jedną zwracamy tą liczbę i losujemy
ponownie. Wypisz zdarzenia elementarne sprzyjające zdarzeniom. A−otrzymamy 2 razy liczbę
parzysta B−pierwsza liczba będzie parzysta a druga pierwsza C−druga liczba będzie niewiększa
niż 4.proszę o pomocemotka
6 wrz 19:39
Gustlik: |Ω|=7*7=49
ad a) Obie parzyste to 2, 4, 6 − 3 liczby
|A|=3*3=9
ad b)
Pierwsza − parzysta − 2, 4, 6 − 3 liczby, pierwsze − 2, 3, 5, 7 − 4 liczby
|B|=3*4=12
ad c) pierwsza − dowolna, czyli 7 liczb, druga ≤4, czyli 1, 2, 3, 4 − 4 liczby
|C|=7*4=28
6 wrz 22:49
Aga1.: Nie trzeba liczyć prawdopodobieństwa, tylko wypisać zdarzenia losowe.
A={(2,2), 2,4),(2,6), (4,2),(4,4), (4,6), (6,2), (6,4), (6,6)}
B={(2,2), (2,3), (2,5), (2,7),(4,2), 4,3),(4,5), (4,7),(6,2),(6,3),(6,5)(6,7)}
C wypisz sam.
7 wrz 10:34