Funkcje
Dudson: x
3+6x
2+2x−9
Poratuje ktoś

6 wrz 17:30
Piotr:
6 wrz 17:32
ICSP: suma współczynników = 0 wiec x = 1 jest pierwiastkiem . Grupujemy :
x3 − x2 + 7x2 − 7x + 9x − 9 = x2(x−1) + 7x(x−1) − 9(x−1) = (x−1)(x2 + 7x − 9)
reszta twoja.
6 wrz 17:33
Piotr:
nie napisal co chce zrobic z ta funkcja
6 wrz 17:34
ICSP: ja już podświadomie rozkładam na czynniki
6 wrz 17:35
Patryk: suma współczynników = 0 wiec x = 1 jest pierwiastkiem ,gdzie znalezsc cos wiecej o tym ?
6 wrz 17:35
ICSP: przecież to oczywiste

− bezpośrednie sprawdzenie w(1)

w(x) = a
nx
n + a
n−1n−1 + ... + ax + a
0
w(1) = a
n + a
n−1 + .. a + a
0 − suma współczynników
6 wrz 17:38