wielomian
szklanka:
Określ stopień wielomianu W(x) =x3*(x+1)+x2*(1−x−x2) →jaki to jest stopień trzeci? Po czym
poznać w takich przykładach?
6 wrz 14:24
szklanka: możecie podać mi kolejnośc wykonywania działań w skrócie?
6 wrz 14:27
Ajtek:
A jakie działanie wykonasz na sam początek: dodawanie czy mnożenie
6 wrz 14:33
szklanka: nie mówię na tym przykładzie tylko ogólnie
6 wrz 14:37
Ajtek:
A ogólnie jaka jest kolejność wykonywania działań?
6 wrz 14:38
asdf: nawias, potega/pierwiastek, mnozenie/dzielenie, dodawanie/odejmowanie
to?
6 wrz 14:38
szklanka: tak dzięki dzięki
6 wrz 14:39
6 wrz 14:39
asdf: tak, to jest 3 stopień (bo x4 się skraca)
6 wrz 14:39
Gustlik: W(x) =x3*(x+1)+x2*(1−x−x2)=x4+x3+x2−x3−x4=x2 → st.W(x)=2
6 wrz 14:40
Piotr:
x3 tez sie skraca
6 wrz 14:41
Piotr:
6 wrz 14:42
asdf: a no

tak na oko "paczyłem", sorki
6 wrz 14:42