Zortogonalizować układ wektorów metodą Grama-Schmidta...
Mazet: Cześć, potrzebuję pomocy z zadaniem, wielkie dzięki z góry za odpowiedź.
Zortogonalizować układ wektorów v1 = (−1,0,−1,1), v2 = (0,1,1,1,), v3 = (0,1,1,0), v4 =
(1,1,1,−1) metodą Grama−Schmidta. Zapisać układ wektor x = (3,2,4,−4) jako kombinację liniową
wektorów {v1,v2,v3,v4} i wektorów układu zortogonalizowanego.
Wsk. Wykorzystać fakt, że pewne wektory danego układu są ortogonalne.
P.S.: Co to znaczy macierz:
− ortogonalna,
− odwracalna,
− diagonalizowalna.
Jeszcze raz z góry dziękuję, pozdrawiam serdecznie.
6 wrz 18:09
6 wrz 18:40