matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum 637,
636
,
635
,
634
,
633
,
632
,
631
,
630
, ...,
całe
Zadania
Odp.
1
aniulka:
lnx
lim
=
3x−3
x→1
+
2
Ania:
Kąt ostry w równoległoboku ma miarę 60 stopni, a jego dłuższa przekątna ma długość równą 3
√
7
. Wiedząc, że różnica długości jego boków jest równa 3 , oblicz pole tego równoległoboku i
2
kamila:
zad.1 dana jest funkcja o wzorze f(x)= 3(x+2)(ax−2), x R. a) dla a=1 wyznacz miejsca zerowe tej funkcji
1
eve:
wysokosc trojkata rownobocznego jest o 2 krotsza od boku tego trojkata. bok trojkata jest rowny?
2
nina:
ze zbioru liczb naturalnych dwucyfrowych losujemy jedną liczbę wtedy prawdopodobieństwo otrzymania liczby dwucyfrowej jest równe:
2
hehehe:
x
2
− 4
Dana jest funkcja o wzorze: f(x) =
ax + 2
a) Określ dziedzinę funkcji i narysuj wykres funkcji dla a=1
7
Kaja:
Może mi ktoś pomóc z tym zadaniem ?
prosze o pomoc W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym krawędź podstawy ma długość a cm, natomiast kąt
1
eve:
rzucono dwiema szesciennymi kostkami do gry i okreslono zdarzenia: A− na kazdej kostce wypadla nieparzysta liczba oczek
34
Ania:
Dwusieczna kąta prostego trójkąta prostokątnego dzieli przeciwprostokątną na odcinki o długościach a i b. oblicz długości przyprostokątnych tego trójkąta.
9
eve:
w trójkacie prostokątnym jedna przyprostokatna jest 4 razy wiekasza od drugiej. wykaz ze wysokosc opuszczona na przeciewprostokatna dzieli ja na odcinki z ktorych jeden jest 16 razy
1
akjfnakj:
Mam głupie pytanie ale przypomnijcie mi bo zapomniałem na śmierć bede wdzieczny
3
Mateoni:
Witam. Proszę o pomoc Wyznaczyć rozwiązanie równania rózniczkowego y' −3y = e
5
x
spełniające warunek y(0)=−3
3
BAHIYA:
Witam
mam problem z następującym zadaniem: całeczka z (x+4)/(x
2
+ 4) . chodzi o powiązanie tego z ułamkami prostymi
2
Pawel:
Suma miar kąta środkowego i wpisanego opartych na tym samym łuku wynosi 60 st. . Oblicz miary tych kątów
2
Bartold:
Równanie stycznej do wykresu w punkcie (1,f(1))
2
Wojteq66:
Macierze i wyznaczniki !
1
Paulina:
Oblicz pochodną: e
2x
(cosx)
2
+x
sinx
4
Kaja:
Może mi ktoś pomóc z tym zadaniem ? prosze o pomoc W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym krawędź podstawy ma długość a cm, natomiast kąt
11
Basia:
granica funkcji lim
x
2
−x
x
2
−1
1
MATMA:
x
log
10
x
=100x Oblicz
2
eve:
wysokosc trojkata rownobocznego jest o 2 krotsza od boku tego trojkata. bok trojkata jest rowny?
8
Piotrek21:
1 z 0 1 1 1
3
eve:
funkcja kwadratowa rosnaca w przedziale (−∞,−3) ma wzor: A f(x)=−(x−3)
2
+1
0
teofrast:
Dane są trzy liczby całkowite A, B, C takie, że A ≥ 0, B + C ≠ 0, oraz
3
Rogal:
Witam wszystkich. Nie mogę ogarnąć twierdzenia Talesa. Chciałbym aby ktoś pomógł mi rozwiązać 3 zadania. Nie chodzi o suche odpowiedzi, jeśli ktoś potrafi z rozwiązaniem wytłumaczyć byłbym
1
Paulina:
Oblicz pochodną: ln(x+
√
x
2
+4
)
3
Tomasz:
Przeglądam notatki i zgłupiałem raz widzę że wartość x podstawiana jest do pochodnej a raz do funkcji jak powinno być prawidłowo.
18
PIOTREK :
x
logx
+ 10x
−logx
=11 Oblicz i wyznacz dziedzine
1
Angela:
Dla kazdego wyrazenia wyznacz namniejszą liczbę całkowitą wiekszą od wartosci tego wyrazenia I. (2,7 +1,4)*3
4
Paulina:
Oblicz pochodną: (sinx)
2x
2
2
fuck:
Połącz wyrazenia o tej samej wartosci
3
3
I. 0.5 * 4
1
2
II.
*20 III.
* 100 IV. (1−0,5) −16
4
8
2
ania:
Wyznacz dziedzine: a) f(x) =
log(x−x
2
)
2x−1
3
eve:
zbiorem wartosci funkcji F(x)= 2
x
+3 jest przedzial
1
eve:
sinus Kąta ostrego α jest rowny
3
7
wowczas cosinus tego kata jest rowny? A
4
7
4
komar:
Zad. 1
2
:) :
Dane są zbiory: A=<−1,7>
3
Kuba:
oblicz granicę
4
Pająk:
dla jakich wartości parametru a równanie |3−4sinx|=a
2
+3 jest sprzeczne? kolejne, z którym mam problem
2
Granica:
lim x+1
1/x
= e? x−>0
4
Bizon:
Menu rozwijane po lewej np na Forum zadankowym a na jakimkolwiek innym temacie
21
jok:
:::rysunek::: Wykaż,że odcinek łączący środki przekątnych trapezu jest równoległy do jego podstaw i ma
9
mm:
Ze zbioru stu liczb naturalnych 1,2,3....99,100 wybieramy jedną. Jakie jest prawdopodobieństwo że będzie ona podzielna przez 2 lub przez 5?
2
nina:
ze zbioru { 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10} wybieramy losowo jedna liczbę niech zdarzenie A oznacza że wybrana liczba jest nie mniejsza od 4 wtedy zdarzeniem przeciwnym do zdarzenia A jest
1
eve:
punkt P jest punktem przecięcia siewykresow funkcji y= −2x + 4 i y= −x−2. Punkt P lezy w ukladzie wspolrzednych w ktorej ćwiartce
?
2
ciocia jadzia:
Ile kilogramów 15% roztworu kwasu siarkowego i ile kilogramów 30% kwasu siarkowego należy zmiesząć,aby otrzymac 18kg roztworu o stężeniu 20%.
0
klaudi:
niech A i B oznacza zdarzenie zawarte w przestrzeniΩ. jeśli P(A)=0,6 i P(A−B)=1/5 to P(Aróżnica B)=
4
zakłopotany:
punkty a(−2.−1) b(−1 −3) c(7 1) są wierzchołkami trójkąta abc.Wykaż że trójkąt ABC jest prostokątny
1
eve:
do wykresu funkcji f(x)=log
4
x nie nalezy punkt: A (0,1)
0
Kamil:
W zadaniu zostało podane, że w rejonie mazowieckim 10% ludności ma wyższe wykształcenie, a w łódzkim 6% ludności. Należy zbadać, że frakcja jest większa w rejonie mazowieckim niż w
1
eve:
jesli x
2
< x to: a) −1<x<0
2
eve:
liczba przeciwna do podwojonej odwrotnosci liczby a jest rowna?
1
eve:
wyróznik delty jest rowny 0 dla trojmianu kwadratowego: a) y=x
2
+ 9
4
asdaasd:
1
2
sinx xe<−2π;0) sin
1
2
x xe<0;2π)
6
łoki:
mógłby ktoś mi pomóc z tym zadaniem
x
f(x)
lnx
1
klaudi:
niech A oznacza zdarzenie zawarte w przestrzeniΩ. prawdopodobieństwo zdARZENIA PRZECIWNEGO DO zdarzenia A jest 9 razy większe niż prawdopodobieństwo zdarzenia A wtedy
4
niemiecki:
Witam, mam takie nie na miejscu pytanie ale spróbuję. czy jest ktoś na tym forum kto zna dobrze niemiecki?
16
student:
Podaj dziedziny następujących funkcji: a) sinx;
4
eve:
zbiór wszystkich liczb x, ktorych odleglosc od liczby 7 na osi liczbowej jest nie mniejsza niz 4,jest opisany nierownoscią:
1
karol:
proszę o rozwiązanieeeeee Podstawą ostrosłupa jest romb o boku 16 i kącie ostrym 60 stopni. Jedna z krawędzi bocznych ostrosłupa przechodzi przez wierzchołek kąta rozwartego rombu i jest
1
laik:
Dealer Samochodowy prowadzi kartoteke klientów odwiedzajacych jego salon 40% odwiedzajacych to kobiety .Ponadto 35% kobiet jest zainteresowanych jego samochodami dokonało zakupu samochdou,
0
maths:
proszę o pomoc w dokończeniu pochodnej , wyznaczeniu monotoniczności , ekstremów , punktów przegięcia , wypukłość wklesłość:
1
Sylwia:
Błagam o pomoc! Trzech robotników wykonywało pewną pracę: pierwszy o 7 dni dłużej, drugi o 15 dni dłużej, a
1
klaudi:
rzucamy dwukrotnie symetralną sześcienną kostką do gry prawdopodobieństwo wyrzucenia w drugim rzucie o dwa oczka więcej niż w pierwszym jest równe
0
klaudi:
rzucamy dwukrotnie symetralną sześcienną kostką do gry prawdopodobieństwo wyrzucenia w drugim rzucie o dwa oczka więcej niż w pierwszym jest równe
3
Piotrek:
W(z)= z
4
+ z
3
+ z
2
+ z Jakiś pomysł? Da się je znaleźć w dziedzinie liczb zespolonych?
2
Kara:
Proszę o rozwiązanie zadania: W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym kąt między krawędzią boczną i krawedzia podstawy ma miarę
1
edyta2011:
Dla jakich x liczby 2,x,8 tworzą ciąg arytmetyzzny? Znajdz q i an.
2
Sylwia:
Pomóżcie! ślicznie proszę!
W pewnej książce na każdej stronie znajduje sie taka sama liczba wersow, przy czym wszystkich
0
xxx:
Pomocy 1.Wykonaj działania: a) W(x) + G(x) b) w(x) − 2G (x) c) W(x) * (razy) 6 (x) gdy W(x)=x2 +5x, a
7
Gomes:
Witam,
1
klaudi:
ze zbioru liczb naturalnych dwucyfrowych losujemy jedną liczbę wtedy prawdopodobieństwo otrzymania liczby podzielnej przez 10 jest równe
3
edyta2011:
Potrzebuję pomocy w tym zadaniu: Dla jakich x liczby 2,x,8 tworzony jest ciąg geometryczny
Znajdz q i wzór na an
3
eve:
trzeba częśc liczby 3
150
jest równa ....
?
5
daniel:
Bardzooooooooo proszeeeeee
1
Soulja:
Proszę o pomoc w obliczeniu granicy przy x →
∞
w miarę możliwości krok po kroku.
1
Róża:
w trójkącie o bokach długości 5, 7 i 8 oblicz długość środkowej poprowadzonej do najdłuższego boku. Odpowiedź ma być d=
√
21
. Nie wiem jak zrobić to zadanie, może ktoś wytłumaczyć?
2
xxx:
1. Skróć wyrażenie:
x
2
− 9
a)
x
3
− 27
x
2
− 16x
b)
x
2
− 256
2. Wykonaj działania:
3
key:
Proszę o wytłumaczenie 1. W zawodach bierze udział 33 zawodników, wsród których jest Andrzej i Łukasz. Zawodnicy
1
suita:
Rozwiąż nierówność: sinx (cosx− 1/2) < 0 w przedziale <0, 2π>
4
laura::
proszę o pomoc w grupowaniu wielomianu: −x
3
+8x
2
−21x+18≤0
1
laura::
proszę o pomoc grupowanie wielomianu:−x
3
−2x
2
+7x−4≥0
1
Szop:
W graniastosłupie prawidłowym czworokątnym przekątna podstawy ma długość 2k i tworzy przekątną ściany bocznej, z którą ma wspólny wierzchołek kąt, którego cosinus jest równy 0,2. Oblicz
1
Kara:
Proszeeeeee o rozwiązanie zadania: W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym kąt między krawędzią boczną i krawedzia podstawy ma miarę
1
Ania:
Wewnątrz trójkąta równobocznego, wybrano dowolny punkt, następnie z tego punktu poprowadzono odcinki prostopadłe do każdego z boków. Wykaż, że suma tych trzech odcinków prostopadłych jest
1
lauraaaaaaa:
−x
3
+8x
2
−21x+18≤0
1
Pawel:
Jeśli kąt wpisany ma miare 40 stopni to jaką miare ma kąt środkowy oparty na tym samym łuku
0
nina:
ze zbioru liczb naturalnych dwucyfrowych losujemy jedną liczbę wtedy prawdopodobieństwo otrzymania liczby dwucyfrowej jest równe:
0
laura:grupowanie wielomianu:
−x
3
+8x
2
−21x+18≤0
0
lauraaaaaaa:pilne:
−x
3
+8x
2
−21x+18≤0
0
Zguta:
Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego równania bo nie wiem jak się za nie wsiąść. (z
2
+16i)(5z+iz−4i)=)
1
ciocia jadzia:
Predkość statku wynosi 25km/h,predkosc prądu rzeki 5km/h. Statek płyna w dół rzeki 5 godzin . Ile zajmie mu pokonanie tej samej drogi w przeciwna strone?
0
masiulka:
Wyscigowy motor osiaga predkosc 200km/h po przebyciu 180m od miejsca startu =. Jakie jest jego przyspieszenie i w jakim czasie osiaga te predkosc
1
Pawel:
1 cm na mapie odpowiada 3km w rzeczywistości. Wyznacz skalę tej mapy
0
ja:
1. wyznaczyć f. przeciwną f(x)= 1+log
3
(x+2)
1
Karol:
podstawa trójkąta równoramiennego i wysokość do niej poprowadzona mają długości równe odpowiednio 12 i 24.Oblicz dł. środkowej poprowadzonej z końca podstawy
1
Ania:
Podaj długość promienia i współrzędne środka okręgu o równaniu x
2
+y
2
=4
0
Karol:
podstawa trójkąta równoramiennego i wysokość do niej poprowadzona mają długości równe odpowiednio 12 i 24.Oblicz dł. środkowej poprowadzonej z końca podstawy
1
Szop:
Punkt E leży na ramieniu BC trapezu ABCD, w którym AB jest równologłe do CD. Udowodnij, że kąt AED jest równy sumie kątów BAE i CDE
8
KaroOoooo.:
a to... X
4
−(3x
2
+2)
2
=0
5
martin:
FIGURY PODOBNE równoległoboki ABCD i A'B'C'D' są podobne. równoległobok ABCD ma boki długości 30cm i 45cm.
1
fanclub_kamil_stoch:
Punktu A(3,a), B (−1, b), C(0,c) należą do wykresu wielomianu w. Wyznacz a, b, c. a) w(x) = −x
3
+ 4x
2
+ x − 1
5
Patryk:
hej mam pytanko które mnie dręczy x2+y2−2y≤0 − mam coś takiego i z tego ma wyjść
1
Łukasz:
W układzie współrzędnych na płaszczyźnie zaznaczono punkty A(5;1) i B(9;3). Wyznacz wszystkie możliwe położenia punktu C, dla których ABC jest trójkątem równoramiennym o podstawie AB i
3
kejt:
wyznacz pierwiastki zespolone równania: z
4
+5z
2
+4=0
6
Liczby zespolone:
Rozwiązać równanie: x
2
−(2+j)x+(−1+7j)=0
1
Artur:
Dany jest ciąg wyrazów (a+2)
2
, (a
2
+4),(a−2)
2
,... wykaż że wyrazy te tworzą ciąg arytmetyczny, oblicza wiedząc że suma pięciu początkowych wyrazów wynosi 5
1
Bartek:
W stożku tworząca jest nachylona do płaszczyzny pod kątem 56 stopni i jest równa 6 cm. Oblicz pole powierzchni bocznej stożka z dokładnością do części setnych.
2
BRT:
Mam wyznaczyc rowananie stycznej do wykresu f(x) 3x−4/x−1 w punkcie xo=2 zrobilem tak
2
noga z matmy :
ile to jest tg120= ? dziękiii
1
ciocia jadzia:
Pociąg miał przejechać 630km w ciągu 14godzin gdy przejechał 2/5 ( to jest ułamek) tej odległości został zatrzymany na 1h i 12min z jaką predkoscia powinien przebyc pozostałs cześć
2
jackyll:
Jakby ktoś mógł rzucić okiem:
3
joko:
wielomian p(x)=w(x)*k(x) jest siodmego stopnia oraz w(x)=mx
7
+8x
5
+5, k(x) 3x
3
+8x
5
+(3m+2)x wynika stad, ze liczba m jest rozna od
1
maja:
Proszeee bardzo o pomoc
Stosunek długości krawędzi prostopadłościanu wynosi 1:3:7. Oblicz objętość prostopadłościanu,
1
grzes:
szkolne kółko rowerowe zorganizowało rajd wzdłuż Mierzeji Wislanej.Uczniowie wyruszyli z Mikloszewa o godzinie 9,00.W ciagu pierwszej godziny przejechali 20 km do Kątów
3
kakao:
Sporządź wykres y=|3
x
−2|
2
anna:
punkt wspólny prostych o równaniu y=−2x i y=5x jest wierzchołkiem paraboli o równaniu
3
zuzka:
pomocy co dalej robić :< treść zadania :
0
domcia :D:
1. Wierzchołki trapezu równoramiennego leżą na okręgu o promieniu 6. Odległość srodka okręgu od jednej podstawy trapezu jest rowna 2, a od drugiej 3. Oblicz pole trapezu.
2
KrisuKW:
5
√
x
−1
lim x−>1
√
x
−1
1
kinga:
x
2
+ 5
bardzo prosze o pomoc w obliczeniu tej grancy
lim
x
−>3
x−3
3
Patryk:
4−z
hej mam takie zadanko Re(
)≤0
z
AHA UWAGA z = x−iy bo to jest z sprzężone ale tu nie da sie narysować
3
Maciek:
Z talii pięćdziesięciu dwu kart wyciągnięto losowo trzy karty. Oblicz prawdopodobieństwo wyciągnięcia co najmniej dwóch króli. Wychodzi mi
76
5525
dobrze?
8
marcin:
potrzebuje porady odnosnie cxzego takiego z zespolonych: Wyznaczyc el zbioru
√
(1+2i)
8
w postaci algebraicznej i naszkicowac je na plaszczyznie
0
Wojteq66:
Doberek!
0
Marian:
Korepetycje online. Jak w temacie jezeli chcesz cos zarobic napisz na gg9598864 sprawa pilna
6
siemo:
Mam wielką prośbe czy moglby mi ktos wytlumaczyc takie 3 zadanka? Wyznaczyc elementy i narysowac na plaszczyznie zespolonej:
2
Ania:
Znajdź równanie prostej przechodzącej przez punkty A i B jeśli A=(1,−4), B=(1,2)
3
Majka:
X
2
+2X+1
4−X
2
*
X
2
−4X+4
X
2
−1
14
xxx:
jak policzyc cos,sin, majac tylko tg =
2
3
z tego wynika ze ctg =
3
2
4
Piotrek:
Dla jakich
wartości zespolonych parametru p
wartości zespolonych parametru p układ równań jest układem Cramera?
0
Ada:
Bardzo proszę o pomoc..
13
jasiu:
dobrze rozwiazałem to róznanie? |x−4|<0
2
pat94:
:::rysunek::: Oblicz pole zakreskowanej figury. Oba trójkąty są do siebie podobne.
1
alex:
Wyznacz równanie kierunkowe prostej k przechodzącej przez punkt P i nachylonej do osi 0X pod katem α, jeśli P(4, 0) , α=120 stopni
2
kejt:
Zbadaj liczbę rozwiązań układu w zależności od parametru p⊂R. x+p
2
y+z=−p
22
metiu:
Czy moglibyscie sprawdzic te rownanie (czy dobre sa obliczenia, wyniki itp.) bardzo mi zalezy
(tam jest 12 stron)
3
Pająk:
m−10
Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których równanie sin
2
4x=4−
ma
2m
rozwiązanie. nawet nie wiem od czego mam zacząć
40
Liczby zespolone:
Są to liczby zespolone, więc jest jest to sprzeczne.
4
Krzyś:
Funkcja wykładnicza f(x) 125
x
nie przyjmuje wartości:
3
zuzka:
wytłumaczy mi ktoś jak to zrobić? Suma trzech wyrazów tworzących ciąg geometryczny jest równa 21, a ich iloczyn 216. Znajdź ten
3
endzia1:
Proszę o pomoc
|x − 1|x ≥2
2
aniulka:
Narysuj w układzie współrzędnych OXY A X B
2
aniulka:
Czy istnieje asymptota pionowa funkcji
3x−1
f(x)=e
2−x
D: 2−x≠0
3
Anka:
Zbiorem wartości funkcji f(x)= x
2
+bx+4 jest<0, +
∞
). Ile równa się b?
5
matematyk :
log|2x−3| − log|3x−2| =1 ktos pomoze ? gdzies chyba zrobilem blad i zly wynik mi wyszedl ale postaram sie wyliczyc jeszcze raz
14
Sokoov:
Mam problem z całką oznaczoną (od 0 do 1)
0
vein:
w ostrosłupie prawidłowym czworokątnym ściana boczna jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem ostrym alfa, dla którego cos α= 3/5.wysokość ostrosłupa ma długość 12cm.
3
uczeń :
Przekrojem osiowym stożka jest trójkąt prostokątny o polu 25cm
2
. Oblicz średnicę podstawy tego stożka.
15
matematyk :
x
3
+2x
2
−4x−4 > 0
1
uczeń :
Czy sok z dwóch butelek o pojemności 250ml zmieści się w szklance w kształcie walca o promieniu podstawy 4cm i wysokości 10cm?
1
Pawel:
Ile jest możliwych wyników, jeśli rzucimy cztery razy monetą
1
uczeń :
Przekątna sciany bocznej graniastosłupa prawidłowego trójkątnego tworzy z krawędzią podstawy kąt 30
o
. Oblicz pole powierzchni bocznej tego graniastoslupa jezeli krawędź jego podstawy ma
12
kosiaż89:
Rozwiąż nierówność: 4x
3
+2x
2
+4x−3>0 Jak można to rozwiązać za pomocą tabelki? Bo można prawda?
1
uczeń :
Podstawą graniastosłupa prostego jest romb, którego jedna przekątna jest dwa razy dłuższa od drugiej, a pole wynosi 16. Oblicz długość krótszej przekątnej tego graniastosłupa, jeśli jego
0
Badylek:
Kąt między skrajnymi położeniami wahadła zegara ma miarę 24
o
. Odległość między skrajnymi położeniami ciężarka umieszczonego na końcu wahadła jest równa 30 cm. Jaka jest długość
1
uczeń :
Przekątna graniastosłupa prawidłowego czworokątnego ma długość 8 i tworzy z krawędzią podstawy kąt 60
o
. Oblicz wysokość tego graniastosłupa.
23
tramwaj:
27 do potęgi
−2
3
1
yogi:
Objetosc sześcianu jest rowna
√
6
. oblicz dlugosc przekątnej
3
Soulja:
PLEASE HELP ME Witam mam taką nierówność do rozwiązania i nie wiem jak to zrobić więc w miarę możliwości
1
Samick:
Oblicz całkę ∫5(sinx)
4
*cosxdx
5
Badylek:
Wyciągnij pierwiastek:
√
8+4
√
3
4
jasiu:
mogłby mi ktoś to sprawdzić? |x−3|<−3 i |x−3|>3
1
uczeń :
Wysokość ściany bocznej ostrosłupa prawidłowego czworokątnego jest równa 2 cm . Oblicz długość krawędzi podstawy tego ostrosłupa, jeżeli jego pole powierzchni całkowitej jest równe 21 cm
2
1
Ania:
Mógłby ktoś na to zerknąć? (jakie liczby są rozwiązaniem równania)
0
skra83:
Czy może ktoś pomóc w następującym zadaniu: W trójkącie ABC punkt D dzieli bok AB na odcinki długości 4 i 8. Miara kąta ACD jest dwa razy
10
Anka :
prosze o pomoc : cosα= −
1
4
α∊(
π
2
; π) to bedzie cwiartka IV
0
granda:
1
y=e
2x
(x
2
−3x+
)
2
1
skra83:
W trójkącie ABC punkt D dzieli bok AB na odcinki długości 4 i 8. Miara kąta ACD jest dwa razy mniejsza niż kąta DCB. Wyznacz długość boku BC, jeśli wiadomo, że |AC| = 6.
1
kinga:
wyznaczyc funkcje odwrotną... help
p(x) = 1 − e
3x
4
jasiu:
dobrze? |3x+2|>7
2
uczeń :
Wysokość ostrosłupa prawidłowego trójkątnego jest równa 6, a kąt nachylenia krawędzi bocznej do płaszczyzny podstawy wynosi 60
o
. Oblicz wysokość tego ostrosłupa.
1
kaskaaa:
Dla jakiej ujemnej wartości parametru k funkcja f(x) = x2 − kx + 1 ma tylko jedno miejsce zerowe? Wyznacz dla tej wartości parametru k punkty wspólne wykresu funkcji f i prostej y =4
3
jasiu:
mam jeszcze takie równanie, da sie je rozwiazac? |x+2|≤0
0
piotrek b:
Musze obliczyć taka granicę gdzie x −−> 0 lim (e
x
+ x )
1
/
x
2
Hania:
Ze zbioru liczb {1, 2,..., 2n+1} losujemy dwie liczby. Oblicz prawdopodobieństwo, że ich suma jest liczbą parzystą, jeśli wiadomo, że iloczyn jest liczbą parzystą.
0
mara:
3
3
√
x
∫2x
2
+
dx = ?
x
2
10
Basia:
Kochani pomożecie
5
Monia :
witam czy ktoś może powiedzieć mi jak rozwiązać log x 1/9 = −4 oblicz x
0
endzia1:
|x − 1|
x
≥2
3
borsuk:
Wyznacz sposobem graficznym medianę następujących danych : Wartość Liczebność
1
ciocia jadzia:
W pewnej szkole uczy sie 432 chłopców i jest to 48% liczby wszystkich uczniów tej szkoły. Ilu uczniów chodzi do tej szkoły?
0
kaskaaa:
Pan Adam pożyczył od pana Pawła pewną kwotę pieniędzy, którą miał spłacić w osiemnastu nieoprocentowanych ratach. Pierwsza rata wynosiła 420zł, a każda następna była o 20zł mniejsza
3
emka:
7
∫5x
2
+
x
2
52
Pan Teoria:
Podaj wzór na różniczkę sumy dwóch różniczkowalnych funkcji u i v
1
Bart:
Jak przekształcić (17−24x) za pomocą wzorów skróconego mnożenia?
7
Badylek:
Witam. Czy mogłabym prosić o pomoc w rozwiązaniu tego równania?:
3
Marek:
f(x) = lnx bardzo proszę o policzenie pochodnej z ten funkcji lecz, z definicji pochodnej.
4
Mathew:
rozstrzygnij czy funkcje f i g są równe f(x)= log
3
(x−2)= log
3
(x−3)
0
dancio:
strona http://fizyka.pisz.pl/ też należy do pana Jakuba?
1
Marian:
Proszę o pomoc, licze to i licze i się doliczyc nie moge. za każdym razem inny wynik dostaje. 9
x
− 7 · 3
x
+ 12 = 0.
2
pysiek:
http://zapodaj.net/09976b60fb71.jpg.html
2
Soulja:
BŁAGAM O POMOC Mam układ do rozwiązania lecz kompletnie się w nim pogubiłem, proszę w miare możliwości o
2
paulinka:
Kolo o promieniu R=10cm podzielono na pięc rownych wycinków z jednego z nich utworzono powierzchnię boczną stożka. Oblicz objetość stożka
3
Mike:
Jeżeli w ciągu arytmetycznym S
1
=−1 i S
3
=3, to wyraz drugi tego ciągu jest równy?
2
Mike:
Jeżeli w ciągu arytmetycznym S
1
=−1 i S
3
=3, to wyraz drugi tego ciągu jest równy?
2
Sokoov:
Mam taki dylemat. Dana jest funkcja f(x)=x
3
−x i mam sprawdzić, czy posiada minimum lokalne. Liczę pochodną:
1
aniulka:
x+2
lim ln(
)
5
x→−2
+
5
aaaa:
Grażyna marynuje grzyby. Ile musi wziąśc litrów octu 12% aby po dodaniu wody otrzymać 6 litrów zalewy 4%?
6
Samick:
Wyznacz równanie stycznej do hiperboli xy=5 prostopadłej do prostej x−3y+3=0
1
Sokoov:
Czy istnieje funkcja nieparzysta i zarazem parzysta o dziedzinie R?
archiwum 637,
636
,
635
,
634
,
633
,
632
,
631