Równanie okręgu
Patryk: hej mam pytanko które mnie dręczy
x2+y2−2y≤0 − mam coś takiego i z tego ma wyjść
x2 + (y − 1)2 ≤ 1 (koło o środku (0,1) i promieniu r = 1)
jakim cudem promień wynosi 1 skąd ta jedynka tam może mi ktoś to rozpisać

?
4x−x2+y2≤0 − drugi tak samo więc adekwatnie jak mam to zrobić

?
5 lut 17:32
krystek: masz równanie okręgu
(x−a)2+(y−b)2=r2
(Drugie nie jest równaniem okręgu)
I teraz x2+y2−2y++1−1≤0
(x−0)2+(y−1)2≤1
5 lut 17:45
Patryk: aha okej
drugie można zrobić tak:
(x−2)
2 +(y)
2 ≤4

= bo x
2 − 4x +4 + y
2 −4 ≤0

a jeszcze jeden przykład mam :
|z−1+3i|≥2 , Im < 1
z sprzężone tylko tu nie da się narysować więc
|x−iy−1+3i| , y<1
|x−1 − i(y−3)| = moduł z tego to będzie
√(x−1)2+(y−3)2 czy się mylę?
5 lut 17:57
krystek: Nie jesteś konsekwentny bo napisałeś
4x−x2+y2≤0 a to nie da tego co Ty napisałeś
5 lut 18:00
Patryk: ojjj tam błąd w znakach przepraszam powinno być x2−4x+y2
5 lut 18:05
Patryk: |z−1+3i|≥2 , Im < 1 − jeszcze ten przyklad ktoś powie czy dobrze myślę?
|x−1 − i(y−3)| ≥2 = moduł z tego to będzie √(x−1)2+(y−3)2 czy się mylę?
√(x−1)2 + (y−3)2 ≥2 \ * 2
więc s=(1,3) r = 2?
5 lut 18:16