ostrosłupy
Kara: Proszę o rozwiązanie zadania:
W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym kąt między krawędzią boczną i krawedzia podstawy ma miarę
65 stopni , promień okręgu opisanego na podstawie 8√3 Oblicz objętość i pole powierzchni
bocznej ostrosłupa.
5 lut 19:01
dero2005:

h
p = 12
√3
a = 24
| | a2√3 | | 242√3 | |
Pp = |
| = |
| = 144√3
|
| | 4 | | 4 | |
h
s = 25,73
| | 3 | |
Pb = |
| a*hs = 962,28 j2
|
| | 2 | |
H
2 = h
s2 − (
hp3)
2
H
2 = 614
H =
√614 = 24,78
| | Pp*H | |
V = |
| = −−−− dokończ |
| | 3 | |
5 lut 19:43
kara: dzięki wielkie
5 lut 19:52