Równanie różniczkowe
Mateoni: Witam. Proszę o pomoc
Wyznaczyć rozwiązanie równania rózniczkowego y' −3y = e5x spełniające warunek y(0)=−3
5 lut 21:48
Krzysiek: zwykłe równanie liniowe niejednorodne..
najpierw rozwiązujesz równanie liniowe jednorodne, a potem metoda przewidywań do znalezienia
rozwiązania szczególnego
5 lut 21:51
Mateoni: Wyszedł mi taki wynik:
y=1/2 −6/2*e4x
5 lut 22:29
Krzysiek: i jak to wstawisz do równania to wyjdzie Tobie równość?
równanie liniowe jednorodne:
y'−3y=0
rozwiązanie równania liniowego jednorodnego:
y=ce
3x (wzór który musiałeś/aś mieć wyprowadzony)
c∊R
szukam rozwiązania szczególnego RLN metodą przewidywań,
niech y=Ae
5x
wstawiam do równania i mam:
5Ae
5x −3Ae
5x =e
5x
więc rozw. równania liniowego niejednorodnego(RLN) ma postać:
5 lut 22:42