matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Pochodna
Paulina:
Oblicz pochodną: ln(x+
√
x
2
+4
)
5 lut 21:36
Artur z miasta Neptuna:
1
1
1
*(x+
√
x
2
+4
)' =
*(1+
*(x
2
+4)') =
x+
√
x
2
+4
x+
√
x
2
+4
2
√
x
2
+4
1
x
=
*(1+
)
x+
√
x
2
+4
√
x
2
+4
5 lut 21:39