Całka oznaczona
Sokoov: Mam problem z całką oznaczoną (od 0 do 1)
∫
√1+e2x dx
Jak to rozwiązać? Przez podstawie:
t
2=1+e
2x
2tdt=2e
2xdx
| | 2tdt | |
Nie mogę podstawić pod dx: |
| , ponieważ jest tam x. Co mam zrobić? |
| | 2e2x | |
5 lut 14:46
ICSP: poniżej zamieszczam rozwiązanie:
.
5 lut 14:54
Sokoov: gdzie to rozwiązanie...?
5 lut 14:59
ICSP: jest tam powyżej
coś Ci się nie wyświetliło?
5 lut 15:02
adaa: Sokoov kliknij odśwież stronę, wszystko tam jest
5 lut 15:03
Sokoov: Hm, dziwna sprawa... odświeżam i nic nie widzę
5 lut 15:04
Vizer: Robią Cię w balona... podstaw na początku za 2x=t, potem za e
t=u, później z typu całkowania
| | ax+b | |
funkcji niewymiernych zawierających (n√ |
| ), przynajmniej taki pomysł mam, nie |
| | cx+d | |
wiem czy można szybciej.
5 lut 15:08
Sokoov: | | du | |
Hm, ale przy podstawianiu za et=u znowu mam dt= |
| , czyli w całce mam i t i u. Można |
| | et | |
tak robić...?
5 lut 15:35
Vizer: Móc można ale to jest bez sensu, tutaj trochę trzeba pomyśleć, mamy, że du=e
tdt, przeszkadza
nam to e
t, więc umieszczamy go w mianowniku i mamy takie coś:
| | √1+u | |
∫ |
| du . Wszystko jasne? |
| | u | |
5 lut 15:56
Sokoov: Nie bardzo rozumiem... mógłbyś łopatologicznie?
5 lut 16:01
Vizer: Ok, podstawiając:
e
t=u
e
tdt=du, pamiętając, że e
t=u
udt=du
Teraz jasne?
5 lut 16:08
Sokoov: | | √1+u | |
Dzięki, teraz rozumiem. Tylko teraz problemem jest całka ∫ |
| . Nie mieliśmy takich na |
| | u | |
zajęciach, a książka jest dość po chińsku napisana...
5 lut 16:16
5 lut 16:19
Sokoov: Czyli teraz robię tak? :
k
2=1+u => u=k
2−1
2kdk=du
| | k | | 2k2 | |
∫ |
| * 2kdk = ∫ |
| dk |
| | k2−1 | | k2−1 | |
I co dalej?
5 lut 16:34
Vizer: No to mamy:
| | k2 | | k2−1+1 | | 1 | |
2∫ |
| dk=2∫ |
| dk=2∫1dk+2∫ |
| dk |
| | k2−1 | | k2−1 | | k2−1 | |
Druga całka na ułamki proste i powinno coś tam wyjść przyjemnego chyba.
5 lut 16:43