matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
kąty środkowe i wpisane
Pawel:
Suma miar kąta środkowego i wpisanego opartych na tym samym łuku wynosi 60 st. . Oblicz miary tych kątów
5 lut 22:29
Ania:
3α = 60 α= 20 2α ( kąt środkowy ) = 2* 20 = 40 α = ( kąt wpisany) = 20
5 lut 22:31
rafal274:
⎧
x + y = 60
⎩
x =2y
5 lut 22:32