Wykaż że trójkąt ABC jest prostokątny
zakłopotany: punkty a(−2.−1) b(−1 −3) c(7 1) są wierzchołkami trójkąta abc.Wykaż że trójkąt ABC jest
prostokątny
5 lut 20:14
Aga1: I sposób.Oblicz długości boków i sprawdź, że najdłuższy bok do kwadratu = sumie długości
kwadratów dwóch pozostałych.
2. sposób
Oblicz współczynniki kierunkowe prostych zawierających boki trójkąta. jeśli a1*a2=−1, to
proste są prostopadłe, a trójkąt jest prostokątny.
5 lut 20:21
Artur z miasta Neptuna:
3. sposób − napisz współrzędne wektórów i sprawdź iloczyny skalarne (if = 0 to pomiędzy tymi
wektorami jest kąt prosty)
5 lut 20:24
Artur z miasta Neptuna:
| | absin α | |
4. Policz PΔ z długości boków (jest wzór) i porównaj ze wzorem |
| |
| | 2 | |
5 lut 20:25
Aga1: 5. oblicz boki i skorzystaj z tw. cosinusów ,jeśli cosinus kąta leżącego naprzeciw najdłuższego
boku jest równy 0, to trójkąt jest prostokątny.
5 lut 20:36