Trygonometria
Badylek: Witam. Czy mogłabym prosić o pomoc w rozwiązaniu tego równania?:
c = cos 3o * √1 + tg 3o + 1
(3o − 3 stopni)
5 lut 13:05
Badylek: błąd, przepraszam − pod pierwiastkiem tangens jest jeszcze podniesiony do kwadratu.
5 lut 13:06
Eta:
| | cos23o+sin23o | | 1 | |
1+tg23o = |
| = |
| |
| | cos23o | | cos23o | |
| | 1 | |
c= ...........= cos3o* |
| +1= 2 |
| | cos3o | |
5 lut 13:10
Badylek: mam jeszcze pytanie do pierwszego zapisu. nie wiem skąd wziął się ten wynik..
5 lut 13:29
Badylek: domyślam się, że tg2 został zamieniony na sin2cos2, ale nie wiem co robi ten drugi
cosinus w liczniku.
5 lut 13:30
Eta:
| | sinα | | sin2α | |
tgα= |
| to tg2α= |
| i sin2α+cos2α=1 |
| | cosα | | cos2α | |
i sprowadź do wspólnego mianownika
| | sin2α | | cos2α+sin2α | | 1 | |
1+ |
| = |
| = |
| |
| | cos2α | | cos2α | | cos2α | |
5 lut 13:33
Badylek: przepraszam, że ciąglę jeszcze drążę ten temat, ale zatrzymałam się na etapie sprowadzenia do
wspólnego mianownika. wychodzą mi cosinusy do 4 potęgi. : (
5 lut 13:54
Badylek: jak na tym etapie sprowadzić do wspólnego mianownika?
sin2α + cos2α + sin2αcos2α
5 lut 14:31