matematykaszkolna.pl
Funkcje -> Kochani pomożecie ?? Basia: Kochani pomożecie przepraszam z góry za natłok zadań ale w pn zaliczam część zaszłego semestru a kobita chyba mnie nie znosi bardzo prosze o pomoc 1. Wyznacz współczynniki a, b oraz c funkcji kwadratowej f(x) = ax2 +bx +c, jeśli wiadomo, że funkcja jest rosnąca jedynie w przedziale <2,+∞), do wykresu należy punkt A = (1,10) a wyróżnik funkcji jest równy −64.
  a  
2. Dana jest funkcja określona wzorem f(x) =

x − 3  
a) wyznacz parametr a wiedząc, ze do wykresu tej funkcji nalezy punkt A = (5,1) b) Dla wyznaczonego parametru a zapisz wzór funkcji g, której wykres powstaje w wyniku przesunięcia wykresu f o 4 jednostki w górę. 3. Dane są fukcje f(x) = (m2 + m) x − 5 i g(x) = 12x + 7 Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których wykresy tych funkcji są: a) równoległe b) prostopadłe
 x2 −2x −3 dla x∊ (0,+∞)  
4. Dana jes funkcja f(x) |x| =
  x2 + 2x −3 dla x∊( −∞,0) 
a) narysuj wykres tej funkcji b) podaj maksymalne przedziały, w których funkcja osiąga wartości nieujemne c) Podaj maksymalne przedziały, w których funkcja jest malejąca 5. Funkcja kwadratowa f(x) = ax2 + bx + c osiąga największą wartość 4 dla argumentu x = 6 Do wykresu tej funkcji należy punkt A = (5,9) Wyznacz parametry a, b i c
5 lut 01:31
Eta: Dzisiaj już jest za ciemno ......... poczekaj do rana
5 lut 01:33
Basia: dziękuję bardzo ... wiem że za późno a chciałam tylko puścić taki sygnał rozpaczy ażeby ktoś mnie wyratował z opresji ... emotka
5 lut 01:36
Aga1: Zad.1.a>0 A(1,10), do wzoru zamiast f(x) piszesz 10, a w miejsce x wstawiasz 10
 −b 
p=2 i p=

2a 
Δ=−64 i Δ=b2−4ac. Układasz układ równań a+b+c=10
−b 

=2
2a 
b2−4ac=−64 Rozwiązując układ równań otrzymasz odp 1)a=2,b=−8, c=16 2)a=8,b=−32,c=34.
5 lut 09:49
Aga1:
 a 
Zad.2a)f(x)=

x−3 
A=(5,1)
 a 
1=

5−3 
odp.a=2
 2 
b)f(x)=

Wektor przesunięcia [0,4]
 x−3 
 2 
g(x)=

+4
 x−3 
5 lut 09:54
Bizon: w zadaniu 5 ... chyba minimum a nie max −emotka
5 lut 10:49
Artur z miasta Neptuna: 5. Skoro znasz maksymalną wartość paraboli to: I. a<0 II. jest to wierzchołek paraboli (masz wzory na wyznaczenie wierzchołka) Dodatkowo masz inny punkt paraboli podany. Po podstawiaj wszystko a będziesz miała układ równań do rozwiązania
5 lut 10:49
Bizon: ... to spróbuj to rozwiązać Arturze z miasa Neptunaemotka i sprawdź ...
5 lut 12:20
krystek: Z postaci kanonicznej y=a(x−p)2+q i teraz masz dane p=6 q=4 y=a(x−6)2+4 podstaw współrzędne punktu i obl a
5 lut 12:23
Basia: Czy mogę prosić o rozwiązanie pozostałych zadań?
5 lut 12:37
Bizon: ... jednak otrzymamy a=5 ...więc parabolka będzie miała minimum ... a nie maximum ... Δ<0
5 lut 15:08