Funkcje -> Kochani pomożecie ??
Basia: Kochani pomożecie

przepraszam z góry za natłok zadań ale w pn zaliczam część zaszłego semestru a kobita chyba
mnie nie znosi

bardzo prosze o pomoc
1. Wyznacz współczynniki a, b oraz c funkcji kwadratowej f(x) = ax
2 +bx +c, jeśli wiadomo,
że funkcja jest rosnąca jedynie w przedziale <2,+∞), do wykresu należy punkt A = (1,10)
a wyróżnik funkcji jest równy −64.
| | a | |
2. Dana jest funkcja określona wzorem f(x) = |
|
|
| | x − 3 | |
a) wyznacz parametr a wiedząc, ze do wykresu tej funkcji nalezy punkt A = (5,1)
b) Dla wyznaczonego parametru a zapisz wzór funkcji g, której wykres powstaje w wyniku
przesunięcia wykresu f o 4 jednostki w górę.
3. Dane są fukcje f(x) = (m
2 + m) x − 5 i g(x) = 12x + 7 Wyznacz wszystkie wartości parametru
m, dla których wykresy tych funkcji są:
a) równoległe
b) prostopadłe
| | ⎧ | x2 −2x −3 dla x∊ (0,+∞) | |
| 4. Dana jes funkcja f(x) |x| = | ⎨ | |
|
| | ⎩ | x2 + 2x −3 dla x∊( −∞,0) | |
a) narysuj wykres tej funkcji
b) podaj maksymalne przedziały, w których funkcja osiąga wartości nieujemne
c) Podaj maksymalne przedziały, w których funkcja jest malejąca
5.
Funkcja kwadratowa f(x) = ax
2 + bx + c osiąga największą wartość 4 dla argumentu x = 6
Do wykresu tej funkcji należy punkt A = (5,9) Wyznacz parametry a, b i c
5 lut 01:31
Eta:
Dzisiaj już jest za ciemno

......... poczekaj do rana
5 lut 01:33
Basia: 
dziękuję bardzo ... wiem że za późno a chciałam tylko puścić taki sygnał rozpaczy ażeby ktoś
mnie wyratował z opresji ...
5 lut 01:36
Aga1: Zad.1.a>0
A(1,10), do wzoru zamiast f(x) piszesz 10, a w miejsce x wstawiasz 10
Δ=−64 i Δ=b
2−4ac.
Układasz układ równań
a+b+c=10
b
2−4ac=−64
Rozwiązując układ równań otrzymasz odp
1)a=2,b=−8, c=16
2)a=8,b=−32,c=34.
5 lut 09:49
Aga1: A=(5,1)
odp.a=2
| | 2 | |
b)f(x)= |
| Wektor przesunięcia [0,4] |
| | x−3 | |
5 lut 09:54
Bizon:
w zadaniu 5 ... chyba minimum a nie max −
5 lut 10:49
Artur z miasta Neptuna:
5. Skoro znasz maksymalną wartość paraboli to:
I. a<0
II. jest to wierzchołek paraboli (masz wzory na wyznaczenie wierzchołka)
Dodatkowo masz inny punkt paraboli podany.
Po podstawiaj wszystko a będziesz miała układ równań do rozwiązania
5 lut 10:49
Bizon: ... to spróbuj to rozwiązać
Arturze z miasa Neptuna −

i sprawdź ...
5 lut 12:20
krystek: Z postaci kanonicznej y=a(x−p)2+q i teraz masz dane p=6 q=4
y=a(x−6)2+4 podstaw współrzędne punktu i obl a
5 lut 12:23
Basia: Czy mogę prosić o rozwiązanie pozostałych zadań?
5 lut 12:37
Bizon:
... jednak otrzymamy a=5 ...więc parabolka będzie miała minimum ... a nie maximum ...
Δ<0
5 lut 15:08