matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pilne! rozkład wielomianu na czynniki.
lauraaaaaaa:
−x
3
+8x
2
−21x+18≤0
5 lut 18:45
Eta:
−x
3
+2x
2
+6x
2
−12x −9x +18 = −x
2
(x−2) +6x(x−2) −9(x−2)= (x−2)(−x
2
+6x−9)= −(x−2)(x
2
−6x+9)= −(x−2)(x−3)
2
−(x−2)(x−3)
2
≤0 /: (−1) (x−2)(x−3)
2
≥0 x€ .................
5 lut 19:01