Prawdopodobieństwo
Hania: Ze zbioru liczb {1, 2,..., 2n+1} losujemy dwie liczby. Oblicz prawdopodobieństwo, że ich suma
jest liczbą parzystą, jeśli wiadomo, że iloczyn jest liczbą parzystą.
Nie wiem, jak się do tego zabrać. Proszę o pomoc z krótkim wyjaśnieniem.
5 lut 13:28
Artur z miasta Neptuna:
Prawdopodobieństwo warunkowe.
P(B) −−− prawdodpodobieństwo iloczynu parzystego.
| | (n+1)n + n(n−1) | | n | |
P(B) = |
| = |
| |
| | (2n+1)*2n | | 2n+1 | |
| | n*(n−1) | | n−1 | |
P(A∩B) = |
| = |
| |
| | (2n+1)2n | | 2(2n+1) | |
5 lut 13:32
Mila: Wyszło mi trochę inaczej.
|B| =n*(n+1)+ 0,5*n(n−1)
iloczyn przysty: nieparzysta *parzysta lub parzysta *parzysta
5 lut 15:10