dziwne zadanie z funkcji wykładniczej
Krzyś: Funkcja wykładnicza f(x) 125x nie przyjmuje wartości:
a) 0
b) 1
c) 5
d) 250
chodzi tylko o to żeby za ixa kolejno podstawić 0, 1, 5, 250?
5 lut 16:36
ICSP: wartość to y.
5 lut 16:37
Krzyś: hmm to już nie wiem nic
5 lut 16:42
ICSP: no to zacznijmy od początku :
y = 125x
można używać zamiennie y to f(x)
y − to wartości funkcji
x − to argumenty funkcji
y =125x
Polecenie :
Funkcja wykładnicza nie przyjmuje wartości znaczy inaczej. Nie istnieje x dla którego y byłoby
równe
a)
y= 0
0 = 125x ⇔ nie istnieje takie x.
Odp. a) jest poprawna
5 lut 17:03
Aga1: Z własności funkcji wykładniczej 125x>0 dla każdej liczby rzeczywistej, więc funkcja nie
przyjmuje wartości ujemnych jak również 0.
5 lut 17:05